5 mënyra si Elon Musk, Mark Zuckerberg dhe Reed Hastings frymëzojnë stafin e tyre

07/06/2018 12:23 PM 0 komente

Liderat duhet të nxisin gjithmonë një kulturë të mësuari e cila të mbajë gjithmonë lart shpirtin e inovacionit brenda ambienteve të punës.

Nëse suksesi fillestar i kompanive të tilla si Netflix, Facebook dhe Tesla është padyshim si pasojë e produkteve dhe shërbimeve që ato ofruan për klientin, liderat e këtyre kompanive teknologjike theksojnë faktin se suksesi afatgjatë kërkon nxitjen e një kulture të fortë invoacioni dhe mbi të gjitha një inspirim për të gjithë stafin e tyre.

Strategjitë e përdorura nga lidera të tillë si Elon Musk, Mark Zuckerberg dhe Reed Hastings janë inovative dhe unike, por ato gjithsesi mund të shërbjnë si një shembull shumë i mirë dhe për lidera të tjerë të cilët mund t’i huazojë ato për të inkurajuar në të njejtën mënyrë stafin e tyre që të jetë gjithmonë i frymëzuar. Ja se cilat janë strategjitë që ata ndjekin:

1. Të drejtosh me pasion

Mark Zuckerberg e bën me pasion punën në kompaninë e tij, por ai mundohet që të njejtin pasion dhe të njejtin përkushtim t’ia përçojë edhe stafit të tij të punonjësve. Nëpërmjet deklaratave të ndryshme publike në konferenca, si edhe nëpërmjet postimve të ndryshme në profilin e tij personal në Facebook, Zuckerberg vazhdimisht mirënjohjen e tij ndaj arritjeve të stafit të tij.

2. Të jesh shembulli që të gjithë duan të ndjekin

Në fillim të këtij viti, Elon Musk, pranoi se në disa prej fabrika të Tesla kishte disa probleme shumë të rënda me sigurinë teknike. Në vend që t’i mbyllte ato dhe të krijonte të reja dhe t’i dërgonte nga një email punonjësve të tij, ai jo vetëm që s’i mbylli duke lënë të papunë një numër të madh punëtorësh por premtoi ayre që çdo gjë do të rregullohej sa më parë, duke u kthyer kështu në një shembull të cilin të gjithë duan ta ndjekin.

3. Krijoni një kulture pune ku punonjësit të ndihen të lirë të pyesin

Liderat të cilët krijojnë një kulturë pune ku punonjësit inkurajohen për të bërë pyetje, janë njëkohëisht edhe liderat e disa prej kompanive më të suksesshme. Ishte insistimi i vazhdueshëm i Z. Musk që t’i bënte pyetje të vazhdueshme punonjësve të tij dhe njëkohësisht të priste pyetje prej tyre, e bërë Teslën, një prej bizneseve më inovative në botë.

4. Jini të gatshëm për të ndryshuar

Në mënyrë të tillë që të implementoni ide vërtet inovative në kompaninë tuaj, atëherë jo vetëm ju si lidera duhet të pranoni dhe përqafoni ndryshimet por të siguroheni që edhe për punonjësit tuaj të bëjnë të njetën gjë. CEO-ja i Netflix, Reed Hastings, e pranon faktin se idetë për produkte dhe për procese të reja janë fantastike. Por këto ide nuk do të kenë asnjë impakt nëse nuk do të realizohen.

5. Nxitini punëonjësit që të mësojnë vazhdimisht

Këshillohet që liderat e të gjitha kompanive t’i inkurajojnë punonjësit e tyre që të mësojnë vazhdimisht dhe ta konsiderojnë këtë proces si shumë të rëndësishëm, por liderat idalë janë ata që I mundësojnë stafit të tyre trajnime të ndryshme duke ia mbuluar kostot e shpenzimeve. Për shembull Google i lejon punonjësit e tij që të shpenzojnë rreth 20 për qind të kohës së tyre në punë duke kërkuar në internet gjëra të ndryshme që i nevojiten për punën e tyre. Dhe në fund i gjithë ky proces do t’ju kthehet mbrapsh me rezultate shmë positive për kompaninë tuaj.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of