7 alternativa më të mira sesa Dubrovniku “i pushtuar nga turistët”

06/07/2018 2:34 PM 0 komente

Për shekuj me rradhë muret e larta të qytetit të Dubrovnikut arritën që ta mbronin atë nga sulmet e huaja, por ndaj kërcënimit të fundit që po i kanoset këtij qyteti, fluksit të lartë të emigrantëve, ai ndihet i pafuqishëm. Porti kroat, i cili është bërë shumë i famshëm gjatë kohëve të fundit si pasojë e realizimit të disa prej skenave më të bukura të filmit “Game of Thrones”, është njëkohësisht edhe një prej vendeve ku është regjistruar numri më i lartë i vizitorëve. Sipas banorëve vendas por edhe sipas Unesco-s, qeveria e këtij qyteti duhet të bëjë diçka sa më parë të jetë e mundur sepse situata ka arritur në pikën e saj kritike.

Në pikun e sezonit, mund të duhet më shumë se 40 minuta për të shkuar nga fillimi deri në fund të pedonales 300 metërshe. Markata e peshkut në Portin e vjetër është mbyllur dhe nuk do të hapet më. Vetëm 500 banirë jetojnë në pjesën e vjetër të qytetit, nga 5,000 që jetonin në vitin 1991. Nëse do të vini në dimër, ai është thuasje i shkretuar, dhe njëkohëssiht edhe vendi ideal për të xhiruar filma.

Kroçerat të cilat sjellin rreth 1 milion turistë në vit në këtë qytet e kanë reduktuar numrin e udhëtimeve, stendat që shesin suvenire dhe tavolinat e restoranteve në ambientet e jashtme janë pakësuar gjithashtu. Autoritetet locale kaën deklaruar se ato do të kufizojën numrin e turistëve në qytetin e vjetër. Por, përveç këtyre masave të marra, problemet vazhdojnë të jenë ende prezente. Vitin e kaluar u raportua nga shumë banorë por edhe nga vetë turistët se trafiku që shkaktonin atobuzë të shumtë që kalonin në rrugët e ngushta të qytetit ishte shumë i rënduar.

Qyteti i vjetër i Dubrovnikut është shumë i vogël dhe në pikun e sezonit ai mbipopullohet nga numri i lartë i turistë që nuk përbëjnë rrezil vetëm për qytetin por edhe për njëri-tjetrin. Prandaj ju mund të zgjidhini ta vizitoni atë jo në periudhën e sezonit turistik, edhe pse kjo është një alternativë jo fort e mirë sepse pjesa më e madhe e pikave turistike janë të mbyllura, ose të vendosni të kërkoni për altërnativa të tjera si brenda Koracisë apo edhe në shtete të tjera të Europës. Ja 7 pre tyre:

5 alternativa shumë të mira ndodhet brenda kufijëve të shtetit kroat

Split

Edhe ky qytet bën pjesë në një prej më të vizituarave në Kroaci, megjitahtë nuk e arrin kurrë numrin e vitiorëve të Dubrovnikut gjjtë pikut të sezonit.

Pula

Teksa Dubrovniku poshtohet gjithnjë e më shumë nga turistët, qyteti i Pulas, në gadishulli e Istrias, në kufi me Italinë, duket një altërnativë shumë më e mirë sesa Dubrovniku, madje edhe gjatë muajve të verës.

Zagreb

Kyeqyteti kroat i Zagrebit mund të jetë alternativa e rradhës nëse doni t’i shpëtoni turmave mbytëse të turistëvë në Dubrovnik. Këtu pikat historike për t’u vizituar janë ndoshta më të shumta se në Dubrovnik.

Rovinj

Një tjetër altërnativë konkurruese e gadishullit të Istrias, shumë pranë Pula dhe që e konkurron fuqishëm Dubrovnikun është Rovinji.

Zadar

Edhe pse pjesa jugore e Kroacisë është një prej më të vizituarave dhe më të bukura, edhe pjesa e saj veriore nuk mbetet mbrapa.Qyteti Zadar është një prej më të bukurve të pjesës very-perëndimore kroate.

2 konkurrentë përtej kufijëve

Valeta & Cordoba

Me portin gjigand dhe me një prej kalave më të bukura, kryqyteti i Maltës, Valeta, është një prej konkurrenteve më të forta të Dubrovnikut, të cilën turistë të shumtë edhe e ngatarrojnë më këtë të fundit. Pas Valetas, një zgjedhje tjetër mund të ishte edhe Cordoba, një prej qyteteve më të bukura të Andaluzisë.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Komente

Jeni i pari për të shkruar një koment!

Notify of
avatar
wpDiscuz