ASK: Rënie e lehtë e çmimeve të konsumit

12/08/2017 9:49 AM 0 komente

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar të premten “Indeksin e Harmonizuar të Çmimeve të Konsumit” (IHÇK), sipas të cilit indeksi i çmimeve të konsumit për muajin korrik 2017 pësoi rënie në një mesatare prej -0.2% krahasuar me qershorin e po këtij viti.

Kjo kryesisht shpjegohet me rënien e çmimeve të konsumit te nëngrupet e COICOP-it: qumësht, djathë dhe vezë -1.4%; pemë -4.1%; perime -7.8%; me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej -0.4% në IHÇK.

Rënia u neutralizua nga ngritja e çmimeve të konsumit te nëngrupi i shërbimeve për transport 8.0%, ngritje e çmimit të biletave me aeroplan me një ndikim prej 0.2% në IHÇK.

Shkalla e inflacionit e matur në korrik 2017 me muajin korrik 2016 ishte 1.7 për qind.

Indeksi i çmimeve të konsumit është më i lartë për 1.7% në muajin korrik 2017, krahasuar me muajin korrik të vitit 2016.

Kjo kryesisht është shpjeguar me disa ndryshime të çmimeve të artikujve dhe shërbimeve te grupet dhe nëngrupet e COICOP-it.

Ngritje e çmimeve të konsumit vërehet te nëngrupet: mish 1.0%; pemë 4.3%; sheqer dhe ëmbëlsira 5.5%; kafe, çaj dhe kakao 10.6%; ujë mineral, pije joalkoolike, lëngje nga pemët dhe perimet 1.1%; duhan 5.6%; rrymë, gaz dhe lëndë djegëse të tjera 16.6% – ngritje e çmimit të energjisë elektrike në muajin korrik 2017 për 25.9%, krahasuar me tarifat verore të muajt korrik të vitit 2016, përdorimi i pajisjeve për transportin personal 3.2% – ngritje e çmimit të naftës dhe benzinës me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej 2.0% në IHÇK.

Ngritja u neutralizua, kryesisht nga rënia e çmimeve në këtë periudhë te nëngrupet: blerja e automjeteve -1.6%; pajisjet telefonike dhe të telefaksit -7.9%; pajisjet audio-vizuele, fotografike për përpunimin e informatave -6.9%, me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej -0.3% në IHÇK. /Telegrafi/

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Komente

Jeni i pari për të shkruar një koment!

Notify of
avatar
wpDiscuz