Auditimet e KLSH, shkeljet financiare  957 milionë euro, kryesojnë koncesionet, PPP dhe shitja e pronës shtetërore

05/12/2018 10:06 AM 1 koment

Shkeljet e konstatuara nga Kontolli i Lartë i Shtetit përgjatë auditimeve të periudhës janar-shtator kanë kapur vlerën e përgjithshme 957.3 milionë euro.

Nga këto 917 milionë euro janë shkleje të dispilinës financiare me ndikim negativnë performencën e subjekteve të audituara të lidhura me fushën e të ardhurave respektivisht me shumën 351.1 milionë euro dhe në fushën e shpenzimeve jo me eficiencë, efektivitet dhe ekonomicitet të fondeve në nivelin 566.5 milionë euro.  Nga ana tjetër parregullsitë shkelje financiare, në të ardhurat dhe në shpenzimet e kryera, kanë rezultuar me dëm ekonomik në shumën totale prej 4,993,758 mijë lekë ose 39.7 milionë euro.

Në raportin e tij KLSH rendit edhe fushat ku është konstatuar edhe dëmi më i madh.

Në fushën e të ardhurave rekordin e mban pjesa e shitjes, qirasë, konceisoneve dhe Partneriteve Publike Private me 2.1 miliardë lekë pasuar nga Doganat me më shumë se 1 miliardë lekë e më pas vijnë me radhë grupi “Të tjera” me 295 milionë lekë dhe Tatim Taksa 223 milionë lekë.

Tek shpeznimet është konstatuar që në fushën e  prokurimeve dëmet e konstatuara kapin vlerën 974 milionë lekë, paga e shpërblime 22 milionë lekë dhe shpenzimet operative 55 milionë lekë.

Edhe tek grupi i shkeljes së disiplinës finaniare në fushën e të ardurave sërish PPP, Konceisonet dhe qiradhënia apo shitja e pronës shtetërore zë një vend të konsiderueshëm. Në total nga auditimet janë konstatuar shkelje në shumën 12.1 miliardë lekë në këtë fushë, pasuar nga grupi të tjera me 17.7 miliardë lekë dhe në sistemin tatimor me 14.2 milirdë lekë.

KLSH ka nënvizuar se në kahun e shpezimeve tek shkelja e disiplinës financiare janë konstatuar pagesa të kundraligjshme në vlerën  62 miliardë lekë, procedura prokurimi kontrata dhe zbatim punimesh 3.5 miliardë lekë, shpenzime operative 4.7 miliardë lekë dhe paga shpërblime 264 milionë lekë.

Për periudhën janar-shtator KLSH ka planifkuar 148 auditime nga të cilat 102 janë të evaduara dhe rezultatet janë bërë publike ndëkorhë që pjesa tjetër janë në përpunim.

1
Komente

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Aldo Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Aldo
Guest
Aldo

Dakort qe KLSH ka dale ne kete perfundim, por doja te dija kush pergjigjet per keto humbje qe i shkaktohen buxhetit te shtetit? Apo jane vetem fjale dhe raporte per tu shkruajtur. A ka hetuar ndonje nga keta qe kane bere shkelje prokuroria?!
-Asnje.

Mjere ne ku jetojme.