Ballkani Perëndimor besim të ulët te qeverisja

17/04/2019 10:00 AM 0 komente

Qytetarët e Ballkanit Perëndimor besojnë se shoqëria civile është faktori kryesor korrektues, që qeveritë të mbajnë përgjegjësi për veprimet e tyre. Ky fakt u bë i ditur gjatë takimit më të fundit të Forumin e 7-të të Ballkanit Perëndimor.

Forumi i Shoqërisë Civile për Ballkanin Perëndimor që filloi dje në Tiranë, do të trajtojë tema sfiduese: roli i organizatave të shoqërisë civile në promovimin e bashkëpunimit rajonal (tregtia dhe investimi, lidhshmëria dhe njerëzit me marrëdhëniet e njerëzve), gjendja e dialogut social , si dhe duke mundësuar hapësirën qytetare në rajon.

Forumi sjell rreth 150 pjesëmarrës, duke përfshirë një gamë të gjerë të përfaqësuesve të shoqërisë civile nga BE dhe Ballkani Perëndimor, si dhe përfaqësues të institucioneve të BE, organizatave ndërkombëtare dhe qeverive të rajonit.

“Niveli i besimit qytetar në qeveritë dhe politikën në përgjithësi në Ballkanin Perëndimor është shqetësuese, pasi 60% e qytetarëve nuk u besojnë qeverive, parlamenteve dhe sistemeve gjyqësore, sipas gjetjeve të edicionit të ri të Barometrit Ballkanik, bazuar në të dhënat e vitit 2018 “, tha Majlinda Bregu, Sekretare e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC).

“Sipas të njëjtit përfundim, qytetarët e BP besojnë se shoqëria civile është organi më funksional që mund t’i mbajë qeveritë të përgjegjshme – çdo qytetar tjetër beson se shoqëria civile mund të luajë një rol kritik ndaj veprimeve të qeverive, më mirë se mediat apo parlamenteve. Pra, duke qenë se besimi i qytetarëve është vendosur me organizatat e shoqërisë civile, duke pritur që ata të ushtrojnë presion ndaj qeverive dhe të kenë një qasje kritike, ata duhet të përqendrohen në katër elementë kryesorë: të sundojë ligji; forcimi i institucioneve; ushtrojnë kulturën e presionit civil, duke mos i lejuar dy të parat të shkelen; dhe së fundi, për të mos u bërë peng i fondeve të qeverive që aktualisht blejnë hapësirën kritike. Shoqëria civile nuk ka nevojë të bindë askënd për rolin e tyre të pazëvendësueshëm, sidomos në rajonin tonë. Ata duhet të veprojnë sipas fuqisë që ata kanë. ”

Bregu ftoi OSHC-të që të punojnë me RCC dhe rajonin në zhvillimin e strategjisë së re të Evropës Juglindore 2030.

Luca Jahier, kryetari i Komitetit Europian Ekonomik dhe Social (EESC) theksoi rëndësinë e rolit të shoqërisë civile në promovimin e pajtimit në rajon, duke nënvizuar mbështetjen e tij ndaj procesit të zgjerimit të Bashkimit Evropian (BE) “si në interes të të dy partnerëve tanë nga BB dhe BE dhe duhet mbetet një nga prioritetet e BE-së “.

Forumi pritet të lëshojë një deklaratë përfundimtare me rekomandimet e organizatave të shoqërisë civile në fund të ngjarjes.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of