Ballkani Perëndimor krijon bazën e të dhënave rajonale të infrastrukturës së kërkimit

15/04/2019 12:30 PM 0 komente

Këshilli për Bashkëpunim Rajonal (RCC) ka bërë me dije, se brenda vitit, do të ndërtohet baza e përbashkët e të dhënave rajonale për kërkim dhe zhvillim.

Lajmi u dha gjatë një Workshop Rajonal mbi Infrastrukturën Kërkimore të Hartimit, gjatë të cilit u synua mbështetja e ekonomive të Ballkanit Perëndimor në procesin e hartimit të infrastrukturës ekzistuese kërkimore nëpërmjet shkëmbimit të praktikave dhe përvojave. Përveç kësaj, pjesëmarrësit diskutuan rëndësinë e hapjes së qasjes në infrastrukturën kërkimore me qëllim optimizimin dhe hapjen e rrugëve për bashkëpunimin ndërdisiplinor dhe ndërkombëtar midis kërkuesve, si dhe industrisë dhe shoqërisë më të gjerë.

RCC njofton më tej, se u arrit marrëveshja për krijimin e një bazë rajonale të infrastrukturës kërkimore. Baza e të dhënave do të lehtësojë kërkimin dhe kontaktin e lehtë ndërmjet menaxherëve të infrastrukturës kërkimore dhe përdoruesve potencialë që mundësojnë një sistem efikas prenotimi ndër-rajonal të infrastrukturës së kërkimit. Për më tepër, pjesëmarrësit ranë dakord të mbështesin zhvillimin e protokolleve të qasjes së hapur në infrastrukturën kërkimore dhe një plan për rrjetëzimin dhe trajnimin e menaxherëve të infrastrukturës kërkimore në rajon.

Pjesëmarrësit në seminar ishin përfaqësues të lartë të ministrive përgjegjëse për kërkime dhe zhvillime nga rajoni i BB, përfaqësues nga Drejtoria e Përgjithshme e Bashkimit Evropian për Kërkime dhe Inovacione, Fondacioni Evropian i Shkencës, Regjistri i Infrastrukturave të Hulumtimit Rumune (ERRIS) dhe agjenci dhe universitete të tjera evropiane .

Qëllimi i Workshop-it rrjedh nga angazhimet e Planit Shumëvjeçar të Veprimit për një Zonë Ekonomike Rajonale (MAP REA), e cila u miratua nga Kryeministrat e Ballkanit Perëndimor në Samitin e BP në Trieste dy vjet më parë, nën shtyllën e saj të Mobilitetit. MAP ARM parashikon krijimin e një karte rajonale të infrastrukturës kërkimore si mjet për rritjen e mobilitetit dhe bashkëpunimit të studentëve, kërkuesve dhe akademikëve. Përfundimet dhe veprimet e dakorduara të mëtejshme rajonale në fushën e kërkimit dhe zhvillimit do të paraqiten në Samitin e ardhshëm të Ballkanit Perëndimor në Poznan në korrik të vitit 2019, kur liderët e rajonit do të vendosin për qëllimet prioritare të bashkëpunimit rajonal në dimensionin e Mobilitetit

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of