Jeni duke lexuar në: Energji

Abonohuni:

Video Shifra & Fakte

Banka 2018 – Valë ndryshimesh të mëdha

2018-a ishte një nga vitet më të rëndësishme për sistemin bankar. Ndërsa bankat ishin të kujdesshme në drejtim të kredidhënies dhe u përqendruan…

[shikoni]

Kalendari i Botimit të Statistikave Ekonomike


« April 2019 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9* Indeksi i Çmimeve të Konsumit all day
10* Të dhënat faktike të detajuara në \"Accrual\" dhe \"Cash\" all day
* Tregues të shëndetit financiar all day
* Statistika të sistemeve të pagave all day
11 12* Treguesit fiskal të konsoliduar të qeverisjes së përgjithshme (paraprak) all day
13 14
15* Bilanci sektorial dhe paraqitja monetare e Bankës Qendrore all day
16 17* Tregtia e Jashtme all day
18* Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit all day
19 20 21
22 23* Aksidentet Rrugore all day
* Lëvizjet e Shtetasve all day
24* Turizmi në Shifra all day
25* Statistikat Fiskale të Qeverisë all day
* Dhuna ndaj Grave dhe Vajzave all day
26* Ekonomia dhe buxheti all day
* Llogaritë e flukseve të materialeve mjedisore all day
27 28
29 30* Huatë all day
* Depozitat all day
* Kredia për ekonominë all day
* Normat e interesit all day
* Borxhit Publik dhe Regjistri i Borxhit Publik all day
* Treguesit fiskal të konsoliduar të qeverisjes së përgjithshme (përfundimtar) all day
* Ekonomia ne fokus all day
* Depozitat e përfshira në paranë e gjerë all day
* Të dhëna të korporatave depozituese all day
* Kursi i këmbimit në fund të periudhës all day
* Statistikat e Transportit all day
* Statistika të rezervës ndërkombëtare all day
* Depozitat sipas rrethit all day
* Agregatët monetarë all day
* Huatë sipas rrethit all day
* Statistikat e Krimeve all day
         

Hapat për krijimin e bursës së energjisë

Sa më i madh të jetë likuiditeti i një burse të energjisë (për sa i përket numrit të pjesëmarrësve), aq më i mirë do të jetë sinjali i përcjellë nga…

Turqit e Ayen vënë në punë HEC-in e tretë më të madh në vend në lumin Fan

Paralel me investimet e Stakraft në HEC-et e lumit Devoll, me Banjën dhe Moglicën, në Veri të vendit, kompania turke Ayen Energy ndërtoi dhe vuri në punë vitin e kaluar…

Domosdoshmëria e Menaxhimit të Rreziqeve në Koncesionet Hidroenergjetike

Nga Dr. Lorenc Gordani   Pavarësisht nga rëndësia shumëplanëshe për ekonominë, investimet në hidroenergjetikë paraqesin sfida komplekse në menaxhimin e tyre në praktikë. Për të mundësuar përthithjen e kapitaleve private…

Nafta, hapet një kapitull i ri për Shqipërinë

Nëse programi i vlerësimit rezulton i suksesshëm, atëherë mund të flasim për një zhvillim që mund të prodhojë disa qindra milionë fuçi të rikuperueshme. “Këto volume do të ishin të…

Bizneset e 35 kilovolt do të dalin në treg pas dy vitesh

Bizneset do të kenë dy vite kohë për të përgatitur daljen e tyre në tregun e parregulluar të energjisë nga momenti, që iu është bërë njoftimi zyrtar nga Operatori i…

Derregullimi, sfida e vërtetë e liberalizimit të sektorit të energjisë

Nga Dr. Lorenc Gordani   Procesi i derregullimit në kontinentin evropian ka filluar së pari në Angli që në fillim vitet ’80. Pra hapja e mundësive për kapitalet private dhe…

Nafta, që nga zbulimet osmane deri në ditët tona

Historia e naftës shqiptare nis gjatë pushtimit osman, mesi i viteve 1800. Kjo është koha kur në Shqipëri nisin ekspeditat e para kërkimore mbi vendburimet naftës. Sipas të dhënave studimore,…

“Funerali” i naftës

Plani i shkrirjes së Albpetrol Pas falimentit praktik të ARMO-s, qeveria shqiptare ka nisur zbatimin e një plani që synon mbylljen e Albpetrol nëpërmjet një skeme ristrukturimi, ku shteti do…

E çuditshme që bizneset më të suksesshme shqiptare hezitojnë për të përmbushur parimet e tregut

Reagimi zyrtar i Ministrisë e Infrastrukturës dhe Energjisë: Në një prononcim zyrtar për “Monitor”, pas shqetësimit të ngritur nga bizneset dhe operatorët e tregut për ngërçin e furnizimit me energji…

Biznesi rrezikon furnizimin me energji

Liberalizimi i tregut të energjisë elektrike ka shumë paqartësi dhe rrezikon të futet në ngërç. Teksa më 1 mars, 83 bizneset që furnizohen në tensionin 35 kv duhet të shkëputen…

Kromi, prodhimi dhe eksportet në rritje këtë vit

Industria e kromit pritet që të ketë një vit pozitiv në 2018-n. Luan Saliaj, drejtor ekzekutiv i Albchrome, kompanisë më të madhe në këtë sektor, pohon për Monitor, se në…

2018- Festa vazhdon

Edhe në Shqipëri pritet që të reflektohet atmosfera pozitive, e cila karakterizon gjithë globin. Nivelet e prodhimit pritet që të rriten lehtas, duke iu afruar edhe më shumë kufirit të…

Nafta, Albpetrol rrit prodhimin

Për vitin 2018, Albpetrol parashikon të rrisë prodhimin duke arritur shifrën e 110.000 tonë naftë të prodhuar nga vetë kompania. Në të ardhurat e Albpetrol do të shtohen edhe të…

Mundësitë që ofron TAP pas ndërtimit të gazsjellësit

Intervistë me Ulrike Andreas – Drejtoreshë për Tregtinë dhe Marrëdhëniet me Jashtë dhe Menaxhere e TAP për Shqipërinë   TAP është një mundësi për të diversifikuar burimet e energjisë dhe…

Mjegulla e liberalizimit

Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike do të shkëpusë nga furnizimi më 1 janar 2018, 75 biznese të lidhura në tensionin 35 kilovolt. Ky është hapi që pritet të vulosë…

“S’ka më shtyrje, nga 1 janari 2018,75 bizneset e para dalin në treg të lirë”

Flet Entela Çipa, Këshilltare për Energjinë e ministrit për Infrastrukturën dhe Energjinë   Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë bën të qartë se nuk do të ketë më shtyrje për daljen…

Si të kursejnë shqiptarët

Për shumicën e familjeve shqiptare, përdorimi i pajisjeve shtëpiake me eficencë energjie duket më se e kushtueshme. Por shumë pak janë të informuar mbi përfitimet që mund të marrin në…

Shqipëria po thahet, 20% ujë më pak

Intervistë me inxhinierin hidroteknik të Institutit të Gjeoshkencave, Energjisë, Ujit dhe Mjedisit, Klodian Zaimi   Kur flasim për pjesën e hidrocentraleve, problemi më i madh është ai i menaxhimit të…