BQE, epoka e përfundimit të lehtësimit sasior po vjen

08/06/2018 9:02 AM 0 komente

Mario Draghi është gati t’i japë fund programit të blerjes së obligacioneve të Bankës Qendrore Evropiane, edhe nëse merr vendimin për një takim tjetër politik, thonë ekonomistët në një sondazh të Bloomberg.

Pothuajse një e treta e të anketuarve parashikuan që presidenti i BQE-së do të caktojë një përfundim të blerjeve pas mbledhjes së javës së ardhshme të Këshillit Drejtues dhe 46 për qind thanë se do ta bëjë këtë në seancën e radhës në korrik. Sidoqoftë, analistët janë të bindur se blerja e obligacioneve do të përfundojë këtë vit, veçanërisht pasi anëtari i Bordit Ekzekutiv Peter Praet konfirmoi një raport të Lajmeve Bloomberg, duke sinjalizuar që politikë bërësit do të vijojnë bisedat e para mbi atë nëse duhet të tërheqë spinën në mjet stimulues.

“Mund të ndodhë që ne do të kemi një njoftim zyrtar në qershor, siç e kisha pritur para fjalës së Praet”, tha Annamaria Grimaldi, një ekonomiste në Intesa Sanpaolo. “Nëse ata duan të jenë në anën ekstra të kujdesshme, ata do presin deri më 26 korrik. Megjithatë, Praet është i fundit i një numri anëtarësh të cilët lënë të kuptohet se pritshmëritë e tregut se programi i blerjes së aseteve do të përfundojë këtë vit, janë realistë”.

Një vendim për të ndërprerë programin e blerjes së obligacioneve do të shënonte hapin e parë për Draghi nga mënyra e luftimit të krizave. Takimi i 14 qershorit në Letoni – një nga sesionet e rastit të mbajtura jashtë Frankfurtit – vjen katër vjet që kur BQE u bë banka e parë e madhe që uli normat e interesit nën zero. Hapat pasues ishin: kredi të lira për blerjet e bankave dhe aseteve që do të arrijnë në 2.6 trilionë euro, deri në shtator.

Ekonomistët parashikuan se banka qendrore do të shtojë 38 miliardë euro borxh për lehtësimin sasior në tre muajt e fundit të 2018 dhe do të riinvestojë të ardhurat nga obligimet e pjekurisë për dy deri tre vjet.

BQE është ende vite pas Rezervës Federale në heqjen e stimujve emergjentë. Banka qendrore e SHBA filloi të heqë kostot e huamarrjes në 2015.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of