Brexit Barometer: Ngërçi i vitit 2018 shfaqet dhe 2019 duket më keq

11/01/2019 10:13 AM 0 komente

Pasiguria mbi Brexit preku çdo cep të ekonomisë së Britanisë së Madhe në tremujorin e katërt, pasi Barometri i Bloomberg Brexit u rrëzua në nivelin më të ulët që kur vendi votoi për t’u larguar nga Bashkimi Europian më 2016.

Barometri i dhjetorit ishte 42 për qind më i ulët krahasuar me vitin e kaluar, i dobësuar nga ngadalësimi i rritjes dhe investimeve. Ndërkohë, negociatat Britani-BE mbi marrëveshjen e tërheqjes nuk kanë arritur të japin një marrëveshje që Parlamenti mund të votojë. Britania do të largohet nga blloku më 29 mars, me ose pa marrëveshje divorci dhe pasiguria e frika janë intensifikuar derisa të vijë momenti i daljes.
Barometri, i cili përfshin të dhëna për rritjen, tregun e punës, inflacionin dhe treguesit e tjerë kryesorë, mesatarisht arriti 8.3 në tremujorin e katërt, me mesataren më të ulët tre mujore që nga viti 2013.

Matësat e pasigurisë, i cili përfshin luhatshmërinë e tregut, ishte përgjegjëse për shumicën e rënies së tremujorit të katërt, pasuar nga treguesi i punësimit. Mesatarja e barometrit për periudhën tetor-dhjetor u ul me 16.4 pikë nga tremujori i tretë. Kjo ishte rënia më e madhe në tremujorin e fundit që nga periudha e dytë e vitit 2016, kur rezultati i referendumit të papritur nxiti procesin e nisjes.

Me ankth në lidhje me një Brexit pa marrëveshje, duke e bërë konsumatorët dhe kompanitë gjithnjë e më të shqetësuar, rritja në ekonominë e Britanisë u ngadalësua në vetëm 0.2 për qind në tremujorin e katërt nga 0.6 për qind në tre muajt e parë, sipas parashikimit të Bankës së Anglisë. Investimet ranë në secilin nga tre tremujorët e parë të vitit të kaluar, periudha më e gjatë e rënies që nga kriza financiare 2008-2009.

Në bursa, Indeksi i FTSE 100 shënoi rënien më të madhe vjetore që nga kriza financiare, duke rënë 12 për qind në vitin 2018. Për më tepër, fondet që blejnë aksionet britanike regjistruan fluksin më të madh të tyre rekord vitin e kaluar, sipas Bankës së Amerikës Merrill Lynch.

*Bloomberg News

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of