Britania-botës: Pretendoni se nuk po dalim nga BE-ja

09/02/2018 9:55 AM 0 komente

Britania ka një mesazh për pjesën tjetër të botës pas Brexit vitin e ardhshëm: ju lutemi pretendoni se jemi ende në BE.

Një “dokument teknik” e përgatitur nga qeveria britanike u bën thirrje vendeve jo të BE-së të trajtojnë Britaninë e Madhe gjatë periudhës së tranzicionit pas Brexit në marsit 2019 sikur të ishte ende e mbuluar nga më shumë se 700 traktate, shkruan FT.

Nëse nuk arrihet një marrëveshje për të mbajtur Mbretërinë e Bashkuar plotësisht të mbuluar nga marrëveshje të tilla ndërkombëtare, Britania rrezikon të jetë e lidhur me detyrimet e traktateve gjatë periudhës së tranzicionit të saj pas Brexit, pa gëzuar asnjë nga përfitimet. Perspektiva po çon në një përleshje në Whitehall për t’u përpjekur dhe për të gjetur një zgjidhje.

Sipas planit të rishikuar britanik, vendet e treta do të pranonin të “interpretonin termat përkatës në marrëveshjet ndërkombëtare, si” Bashkimi Evropian “ose” Shteti anëtar i BE “për të përfshirë Britaninë e Madhe”.

“Kjo qasje bazohet në të drejtën dhe praktikën ndërkombëtare,” tha dokumenti, duke shtuar se “përfaqëson mënyrën më të thjeshtë për të siguruar zbatimin e vazhdueshëm të këtyre marrëveshjeve” gjatë periudhës së tranzicionit pas Brexit, e cila do të zgjasë deri në fund të 2020.

Sam Lowe, një studiues në Qendrën për Reformën Evropiane, tha se masa ishte një kthesë nga politika e mëparshme britanike për të rinegociuar versionet e vetme të Britanisë së Madhe.

Michel Barnier, kryenegociatori i BE-së Brexit, paralajmëroi muajin e kaluar se nuk kishte garanci se Britania e Madhe do të ishte në gjendje të vazhdonte të përfitonte nga marrëveshjet sapo të dilte nga BE.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of