Bullgari, FMN: Avanconi me reformat në arsim

07/01/2018 9:12 AM 0 komente
TEMA TE NGJASHME:

Bullgaria duhet të përqendrohet më shumë në reformat në arsim dhe trajnime profesionale, si dhe në rishikimin e gjyqësorit të saj për të ngushtuar hendekun me vendet më të pasura të Europës Perëndimore, tha në një deklaratë për shtyp Fondi Monetar Ndërkombëtar.

Ekonomia e vogël u rrit me 3.9% gjatë vitit të kaluar dhe FMN-ja parashikon që ajo do të rritet me 3.8% në 2017 dhe 2018, tha Jorg Decressin, zëvendësdrejtor i Departamentit Europian të FMN-së dhe Kreu i misionit të FMN-së në Bullgari.

“Ekonomia po performon mirë … Llogaria rrjedhëse ka shënuar një suficit të madh, e ndihmuar edhe nga një sektor i jashtëm konkurrues, gjë që ka ulur ndjeshëm borxhin e jashtëm. “Politika fiskale ka qenë shumë konservatore dhe ky është një lajm i mirë”, tha z. Dekresin në një konferencë shtypi. Megjithatë, na pret një rrugë shumë e gjatë që të ardhurat tona të arrijnë në nivelet e kërkuara nga BE-ja, tha ai.

Bullgaria, e cila u bë pjesë e Bashkimit Europian në 2007, po mendojë të aderojë në mekanizmin ERM-2, pararendësin e detyrueshëm dyvjeçar në Eurozonë dhe në këtë lëvizje është përkrahur nga Presidenti i Komisionit Europian, Jean-Claude Juncker. Sofja, e cila mbështet monedhën e saj vendase (levin) ndaj euros, i plotëson kriteret formale për të adoptuar monedhën e përbashkët, por diplomatët dhe bankierët thonë se të ardhurat e ulëta dhe korrupsioni i shfrenuar janë pengesat kryesore për hyrjen në eurozonë.

Kur llogaritet në lidhje me fuqinë e blerjes së energjisë elektrike, PBB-ja bullgare për banor qëndron në 49% të mesatares së BE-së dhe është më e ulëta e bllokut. FMN mbështet planin e qeverisë për të rritur pagat e mësuesve dhe reformat në arsim, deklaroi z. Decressin, duke shtuar se investimi në kapitalin njerëzor, luftën ndaj korrupsionit dhe riorganizimi i gjyqësorit ishin kritika që duheshin plotësuar për t’u krahasuar me homologët më të pasur të BE-së.

Z. Decressin u shpreh se këto reforma, së bashku me përmirësimet e kujdesit shëndetësor në vështirësi, si dhe pa harruar, një menaxhim më të mirë të kompanive shtetërore, do ta ndihmonin Bullgarinë që të shndërrohej në një anëtare të suksesshme në Eurozonë.
“Shumë nga reformat që ne po propozojmë janë të dobishme për të siguruar pjesëmarrjen e suksesshme të Bullgarisë në Eurozonë”, – përfundoi ai.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of