Jeni duke lexuar në: Energji

Abonohuni:

Shqipëria po thahet, 20% ujë më pak

Intervistë me inxhinierin hidroteknik të Institutit të Gjeoshkencave, Energjisë, Ujit dhe Mjedisit, Klodian Zaimi   Kur flasim për pjesën e hidrocentraleve, problemi më i madh është ai i menaxhimit të…

“Shqipërinë s’e shpëtojnë HEC-et e vogla, të ndërtohet Skavica me planin origjinal”

Flet inxhinieri Kristo Goga Këto lloj investimesh kaq të liberalizuara mbi pasurinë kombëtare janë një shpërdorim i madh në kurriz të shqiptarëve. Përgjithësisht këto hidrocentrale shumë rrallë janë të leverdishëm.…

“HEC-et, ja kostot mjedisore në një zhvillim kaotik”

Flet hidrobiologu Olsi Nika, mbi dëmin e shkaktuar dhe çfarë mund të bëhet për uljen: HEC-e të vogla në të njëjtën rrjedhë mund të kenë ndikime domethënëse dhe të pakthyeshme…

Dëmi i madh i HEC-eve të vogla

Pas më shumë se 500 kontratave koncesionare për hidrocentrale të vogla, duket se ka një virus të ri për HEC-e deri në 2 MW. Në harkun e më pak se…

OSHEE drejt rimëkëmbjes totale

Flet z. Adrian Çela, administrator i Operatorit të Shpërndarjes së Energjisë Elektrike (OSHEE) OSHEE me strategjinë dhe hapat që po ndërmerr prej më shumë se 2 vitesh, është drejt një…

Investimet e Bankers do varen nga vendimi i Arbitrazhit

Flet Zv.presidenti i Operacioneve dhe Prodhimit të Bankers Petroleum, Guangqing Zhang Ritmet e investimit dhe nivelet e prodhimit të Bankers Petroleum, eksportuesit më të madh në vend, që shfrytëzon me…

Viti 2016 ishte pozitiv, por 2017-a…

Flet Agron Hetoja, Administrator i Korporatës Elektroenergjetike Shqiptare (KESH)   Viti 2016 ka qenë pozitiv për Korporatën Elektroenegjetike Shqiptare, sipas administratorit të saj, Agron Hetoja, si rrjedhojë e mirëmenaxhimit dhe…

Kujdes mos “digjeni” nga dielli

Shqipëria ka një potencial të lartë të shfrytëzimit të energjisë diellore, për vetë klimën që ka, por investimet në këtë sektor duhet të kryhen me kujdes. Ja ku është leverdishmëria…

“Gazifikimi, zgjidhja që projekti të mos mbetet në letër”

Flet Këshilltari i Presidentit të SOCAR, Murad Heydarov Shqipëria është një treg i pazhvilluar dhe gazi nuk është shumë përfaqësues në kombinimin e burimeve të energjisë. Shanset që nuk duhen…

Thatësira trondit financat e KESH

Kompania rezulton me humbje 328 milionë lekë për 6-mujorin e parë të vitit, pas fitimeve të larta në 2016-n   Korporata Elektroenergjetike Shqiptare gjendet këtë vit në një situatë aspak…

Zbardhet plani i ristrukturimit të Kurum

Më shumë se një vit pasi shpalli falimentimin, prodhuesi i çelikut Kurum, një prej kompanive më të mëdha në vend, ka gati planin e riorganizimit. Pas disa shtyrjes dhe ndryshimesh,…

HEC-et e vogla fitojnë gjyqin me ERE

Një sagë e gjatë seancash gjyqësore ka përfunduar në favor të prodhuesve të vegjël të energjisë, të cilëve KESH do të duhet t’u paguajë mbi 6 milionë euro nga një…

Gazi, hapësirat që pritet të mbushë TAP

Ka kaluar pak më shumë se një vit nga fillimi i ndërtimit të Trans Adriatik Pipeline, gazsjellësit (pjesë e Korridorit Jugor të Gazit me vlerë 45 miliardë dollarë) që parashikohet…

Çmimi 100 euro MW “për të joshur” investitorët, ja planet e zhvillimit

Flet Gjergj Simaku, kreu i Drejtorisë së Burimeve Energjetike të Rinovueshme në Ministrinë e Energjisë   Çdo park eolik me fuqi të instaluar në 2 MW do të ketë mundësi…

“Truket” e biznesit për të përgjysmuar faturën e energjisë

Flet Elton Çekrezi, Drejtor Ekzekutiv i EuroElektra sh.p.k   Bizneset shqiptare po interesohen gjithmonë e më shumë për alternativat që ju ofron shfrytëzimi i energjisë diellore në uljen e kostove.…

Dielli, biznesi 500 milionë euro i dekadës

Çdo hektar tokë në Shqipëri mund të prodhojë në kufijtë e 250-320 mijë euro të ardhura nga energjia diellore. Në Ministrinë e Energjisë dhe Industrisë qëndrojnë aktualisht 9 projekte me…

Potencialet e reja për energji nga uji

Shqipëria ka aktualisht rreth 60% të rrjedhjeve të ujit që nuk shfrytëzohen si burim energjie, ndaj potencialet në këtë drejtim janë ende të mëdha. Mbështetur në studimet e Institutit të…

Skenari i “errët” i energjisë

Kriza e prodhimit vendas të energjisë nga mungesa e reshjeve pritet të krijojë efekte negative zinxhir në ekonomi, që do të përfshijnë pakësimin e investimeve kapitale nga OSHEE dhe buxheti,…