Jeni duke lexuar në: Ekonomi

Abonohuni:

Kalendari i Botimit të Statistikave Ekonomike


« October 2018 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1* Normat e interesit all day
* Bilanci sektorial dhe paraqitja monetare e korporatave të tjera financiare all day
* Të dhëna të korporatave depozituese all day
* Rezultatet e Anketës së Buxhetit të Familjes all day
2 3 4 5* Tregues të shëndetit financiar all day
6 7
8* Indeksi i Çmimeve të Konsumit all day
9* Vjetari Statistikor Rajonal all day
10* Statistika të sistemeve të pagesave all day
11 12* Treguesit fiskal të konsoliduar të qeverisjes së përgjithshme all day
* Bilanci sektorial dhe paraqitja monetare e Bankës Qendrore all day
13 14
15 16 17* Tregtia e Jashtme all day
18* Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit all day
19* Publikim i dedikuar për Krimet all day
20 21
22* Aksidentet Rrugore all day
23* Lëvizjet e Shtetasve all day
24 25* Statistikat Fiskale të Qeverisë all day
26* Statistikat e Krimeve all day
27 28
29* Statistikat e Transportit all day
* Ekonomia dhe Buxheti all day
30* Normat e interesit all day
* Huatë sipas rrethit all day
* Agregatët monetar all day
* Të dhëna të korporatave depozituese all day
* Tabelat e Burim Përdorimeve dhe Input-Output në Shqipëri all day
* Treguesit fiskal të konsoliduar të qeverisjes së përgjithshme all day
* Buletini i statistikave fiskale të qeverisë all day
* GFS/IMF - Statistikat Finaciare të Qeverisë all day
31* Kursi i këmbimit në fund të periudhës all day
* Template-i i rezervës ndërkombëtare all day
* Vjetari Statistikor all day
* Ekonomia në Fokus all day
       

Harta e emigracionit

Pas viteve 1990, Shqipëria ishte e dominuar nga rrjedhat e migrantëve, të cilat mund të konsiderohen si intensive, të parregullta dhe në zhvillim, për shkak të veprimit të kombinuar të…

Nga 2007-2017, bankat kanë pakësuar shërbimet për emigrantët

Më herët këtë vit, Banka e Shqipërisë zhvilloi një studim me fokus remitancat, në kuadër të planit kombëtar për promovimin e rolit të Diasporës në zhvillimin e Shqipërisë. Sondazhi i…

Emigrantët, një forcë ekonomike globale

Qeveritë mund të krijojnë një mjedis të përshtatshëm për të inkurajuar flukset e remitancave në sektorët prodhues të ekonomisë   Nga Forumi Ekonomik Global   Numri i njerëzve që po…

Emigrantët

Që nga viti 1992, kur nisën flukset e para të prurjeve të emigrantëve, deri në fund të 2017-s, janë futur në ekonominë shqiptare 26 miliardë dollarë në formën remitancave. Gjysma…

Diaspora e arsimuar, ja tre grupet e mëdha

Ekzistojnë tri grupe të mëdha në rrjedhën e rrjedhjes së trurit të Shqipërisë që kanë kontribuar në krijimin dhe zgjerimin e diasporës shkencore shqiptare. Grupi i parë përfshin, ndër të…

Kthehu në vendin e origjinës

Kthimi i doktorantëve shqiptarë është një proces dinamik dhe konstant që zhvillohet paralelisht me procesin e ikjes së trurit. Në vitin 2006, Gëdeshi dhe King vunë në dukje se rreth…

Shqipërisë i ka ikur truri

Shqipëria renditet në mesin e 15 vendeve për emigracionin e lartë të personave të arsimuar dhe me grada shkencore. Emigrimi i shqiptarëve të arsimuar në vitin 2010 dhe 2011 është…

Roli i Diasporës Shkencore

Shumë vende, duke përfshirë Hungarinë, Rumaninë, Poloninë, Sllovakinë, Indinë, Kinën, Korenë e Jugut, Singaporin, Tajvanin, Tunizinë, Marokun, Kilin, Afrikën e Jugut dhe Kolumbinë tani u kushtojnë më shumë vëmendje akademikëve,…

Reformimi i kurrikulës po pengohet nga cilësia e mësuesve

Qeveria shqiptare është duke aplikuar një reformë kurrikulare, e cila synon të pajisë nxënësit me një numër kompetencash që përfshijnë aftësi të larta, si mendimin kritik, nxjerrjen dhe analizën e…

Tranzicioni tkurr me 35% sektorin e arsimit

Sektori i arsimit është reduktuar më shumë se 35% që nga viti 1990 si në numrin e nxënësve, mësuesve edhe shkollave. Gjatë periudhës 1991-2018, numri i nxënësve që ndjekin arsimin…

Yura, bashkëpunëtori i Hyundai dhe KIA, shumë shpejt në Shqipëri

Fabrika e kompanisë Yura, që prodhon pjesë për Hyundai dhe Kia, shumë shpejt do të fillojë punën në Shqipëri. Media serbe, Jugmedija, raporton se së shpejti, menaxhimi do të zhvendosë…

“Rregulloni transparencën në prokurime, reagimi i BE-së për ‘Teatrin’ ilustron standardet”

Flet Ambasadorja e Gjermanisë në Shqipëri, Susanne Schütz   Shqipëria ka një sërë sektorësh që mund të duken atraktivë, për të investuar në syrin e shumë investitorëve, përfshirë ata gjermanë,…

30 vjet mbështetje, investime e histori njerëzore

Bashkëpunimi Gjermano-Shqiptar për Zhvillim shënoi 30 vjet. Një rrugëtim që nisi në vitin 1988 vetëm një vit pasi marrëdhëniet diplomatike ishin rivendosur midis Republikës Federale të Gjermanisë dhe Republikës Popullore…

Shkolla, pa lidhje me tregun e punës

Forca e punës në Shqipëri (popullsia në moshën 15-64 vjeç) është relativisht pak e arsimuar në krahasim me rajonin dhe vende të tjera në zhvillim dhe shumë më pak e…

Tafaj: Arsimi duhet të financohet të paktën me 5% të PBB-së për një dekadë rresht

Flet ish-ministri i Arsimit, Myqerem Tafaj   Sektori i arsimit në Shqipëri vuan nga mungesa e financimeve dhe e kualiteteve në burimet njerëzore dhe infrastrukturës shkollore. Ish-ministri i Arsimit, Myqerem…

Programet më të shtrenjta

E gjithë gara e ashpër për të tërhequr audiencën dhe ajo që është më e vështirë për ta mbajtur atë të mbërthyer pa ndërruar kanalin, në fund të fundit ka…

News 24 me formate gjithëpërfshirëse, sjell Adi Krastën dhe Rudina Xhungën

Prej vitesh, News 24 ka sjellë diversitet në programacionin e saj, përtej lajmit të fundit, me emisione si “Koha për t’u zgjuar” çdo mëngjes me Bashkim Hoxhën, “Vila 24”, “Me…

RTSH, nga dokumentarët për mafien te një menu e plotë argëtimi

Flet Rezart Aga, Drejtor i Programacionit në RTSH   Radio Televizioni Shqiptar pritet që në këtë sezon të ketë një programacion më të larmishëm, duke shtuar në listën e prodhimeve…