Jeni duke lexuar në: Borxhi Publik

Abonohuni:

Kalendari i Botimit të Statistikave Ekonomike


« October 2018 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1* Normat e interesit all day
* Bilanci sektorial dhe paraqitja monetare e korporatave të tjera financiare all day
* Të dhëna të korporatave depozituese all day
* Rezultatet e Anketës së Buxhetit të Familjes all day
2 3 4 5* Tregues të shëndetit financiar all day
6 7
8* Indeksi i Çmimeve të Konsumit all day
9* Vjetari Statistikor Rajonal all day
10* Statistika të sistemeve të pagesave all day
11 12* Treguesit fiskal të konsoliduar të qeverisjes së përgjithshme all day
* Bilanci sektorial dhe paraqitja monetare e Bankës Qendrore all day
13 14
15 16 17* Tregtia e Jashtme all day
18* Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit all day
19* Publikim i dedikuar për Krimet all day
20 21
22* Aksidentet Rrugore all day
23* Lëvizjet e Shtetasve all day
24 25* Statistikat Fiskale të Qeverisë all day
26* Statistikat e Krimeve all day
27 28
29* Statistikat e Transportit all day
* Ekonomia dhe Buxheti all day
30* Normat e interesit all day
* Huatë sipas rrethit all day
* Agregatët monetar all day
* Të dhëna të korporatave depozituese all day
* Tabelat e Burim Përdorimeve dhe Input-Output në Shqipëri all day
* Treguesit fiskal të konsoliduar të qeverisjes së përgjithshme all day
* Buletini i statistikave fiskale të qeverisë all day
* GFS/IMF - Statistikat Finaciare të Qeverisë all day
31* Kursi i këmbimit në fund të periudhës all day
* Template-i i rezervës ndërkombëtare all day
* Vjetari Statistikor all day
* Ekonomia në Fokus all day
       

Shumë borxh, pak konkurrencë

Shqipëria, e 18-a me borxhin më të lartë në Europë nga 46 shtete, por e fundit për konkurrueshmëri. Niveli i ulët i konkurrueshmërisë e vë Shqipërinë në raporte mjaft të…

Dilema e borxhit

Që të rritet, ekonomia ka nevojë për borxh, por me sa eficiencë do të përdoret ai…   FMN dhe sidomos Banka Botërore, po e “furnizojnë” qeverinë shqiptare me një “lumë”…

Borxhi, Madhësia dhe Prodhimi i Brendshëm

Nga Arbër Lleshi Bardhi Sejdarasi   Treguesi më i përdorur në botë për matjen dhe raportimin e borxhit është raporti i madhësisë së borxhit me Prodhimin e Brendshëm Bruto. Ka…

Misioni i FMN-së, Cani: Nuk kemi rritje borxhi; Ilahi: Reforma në energji-pozitive, duhet fokus te kreditë me probleme

“Gjatë shqyrtimit të kartërt, të programit mes nesh, Kemi arritur një marrëveshje me politikat e të ardhmes, si dhe për planin e realizimit të rritjes ekonomike. Mendojmë se 3 %…

Borxhi në vështirësi, bankat lënë zbuluar 30 miliardë lekë, skenar nëse dështon Eurobondi

Këtë vit rifinancimi i borxhit publik po has në vështirësi për shkak se, bankat tregtare ka dhënë shenja tërheqje, duke lënë të zbuluara 30 miliardë lekë nevoja financimi dhe rifinancimi,…

Lehtësimi monetar nuk i vjen në ndihmë qeverisë, rriten interesat e borxhit

Interesat e borxhit të qeverisë vijuan rritjen edhe në ankandin e fundit të bonove të thesarit. Tendenca e rritjes së yield-it ka vijuar për afatin 1 vjeçar të bonove dhe…

FMN: Borxhi i lartë dhe varësia e financimit nga bankat, rreziku i ekonomisë shqiptare

Fondi rekomandon konsolidimin fiskal që do të vijë gjerësisht përmes masave në drejtim të të ardhurave dhe eliminimin e subvencioneve të energjisë... Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) në raportin e fundit…

Mundësitë afatgjata të investimit

Qeveria është duke e orientuar borxhin e saj të brendshëm drejt atij afatgjatë. Obligacionet me maturitet 7-vjeçar po rriten në mënyrë të shpejtë për shkak të sigurisë dhe normave të…

Borxhi alarmon FMN dhe Bankën Botërore

FMN dhe Banka Botërore zbarkojnë në Shqipëri që t’i “tërheqin veshin” qeverisë për rritjen e borxhit publik, në një kohë që është hequr dhe kufiri i tavanit publik. Qeveria premton…

Edhe FMN shpreson te privatizimet

Ndryshe nga misionet e kaluara, FMN po diskuton me qeverinë pa kushte, në pritje të privatizimit të “Albpetrol”, ndërsa Financat po shikojnë një plan rezervë me Bankën Botërore Ekspertë të…

BB shkel njërin sy

Negociatat mes Ministrisë së Financave dhe Bankës Botërore janë zhvendosur në Tiranë, ku çdo ditë diskutimet marrin rrjedhë të re. Paraprakisht duket se palët e kanë gjetur zgjidhjen për borxhin…

Rreziku i borxhit

Ministri i Financave kthehet duar bosh nga Uashingtoni. Katër ditë diskutime mes qeverisë shqiptare dhe Bankës Botërore në SHBA nuk sollën asnjë zhvillim pozitiv sa i takon marrjes së një…

Pse e mbajmë borxhin e lartë

Intervistë me z.Xhentil Demiraj, Drejtor i Përgjithshem i Menaxhimit të Borxhit Publik në Ministrinë e Financave Borxhi publik i qeverisë shqiptare do të vijojë të mbahet i lartë edhe në…

A është i rrezikshëm borxhi i lartë ?!

Vitet e fundit, qeveria shqiptare ka guxuar duke “jetuar” me një nivel të lartë borxhi. Nga 53.5% e PBB-së në vitin 2005 (pasi ishte ulur nga një nivel prej 63%…

Ekonomia jonë mund të mbajë një borxh 70% të PBB-së

Flet Sherefedin Shehu, ish-zv/ministër i Finanacave   Duket se qeveria ka vendosur ta mbajë të pandryshuar nivelin e borxhit publik, në 59% të PBB-së për vitin 2011. Pse po ndiqet…

Eurobono- emetimi :Shansi i ri i investimit për individët

Një alternativë më fitimprurëse për investimin e kursimeve në euro për individët. Ata do të mund të marrin pjesë në ankandet e euroboneve që do të emetohen për herë të…

FMN:Riorientimi i rritjes

Rritja ekonomike ka rifilluar në Europë dhe rajon, por ajo do të jetë e moderuar. Sfidat me të cilat përballen vendet në zhvillim dhe nevoja për të riorientuar rritjen ekonomike…

Në pritje të kredisë

Banka Botërore erdhi, pa dhe ende nuk ka vendosur se sa do të jetë ndihma për Shqipërinë, në kuadër të masave antikrizë. Qeveria: Negociata të vështira U deshën rreth 10…