EBA: Bankierët milionerë në rritje në Evropë, një dekadë pas krizës

12/04/2018 9:06 AM 0 komente

Financuesit në Europë që po fitojnë më shumë se 1 milion euro u rritën me një të tretën, në gjashtë vitet e fundit, duke arritur deri në 4,597, përfshirë këtu bankierët e investimeve, të cilët dominojnë në Londër.

Një studim i Autoritetit Bankar Evropian tregoi se si paga është rikthyer më rritje në banka, ndërsa rikujtojmë se rrëzimi i tij spektakolar dhjetë vjet më parë shkaktoi dëme shtetërore dhe që nga ajo kohë ka ulur rentabilitetin.
Ndërkohë që shumica e të ardhurave të larta të Europës përbëjnë nga 1 deri në 2 milionë euro në 2016, hulumtimi i EBA zbuloi se mbi 500 ishin paguar më shumë se këto shifra, ndërsa rreth një duzinë morën të paktën 13 milionë euro secili.

Një ekzekutiv në menaxhimin e aseteve kryesonte tabelën, duke fituar një bonus prej 30 milionë eurosh, duke marrë paga totale në shtëpi prej më shumë se 33 milionë euro.
Pagesat janë nganjëherë në kurriz të aksionerëve në bankat e Evropës, tha EBA, duke treguar kështu dividentët e ulët, shkruan Bloomberg.

Megjithëse studimi i EBA-së konstatoi se numri i paketave të pagesave prej miliona eurosh-plus ra midis 2015 dhe 2016, kjo ishte kryesisht si rezultat i rënies së vlerës pas votimit të Britanisë për t’u larguar nga Bashkimi Evropian në qershor 2016.

Për shkak se shumica e të punësuarve të mëdhenj janë të vendosur në Londër, kjo i shtynte të dhënat kur u hartua në euro, por në afat të gjatë, numri i të punësuarve të lartë u rrit nga më pak se 3,500 në vitin 2010 në 4,597 në vitin 2016, tha EBA.

Më shumë se gjysma e miliona euro-plus një vit përfitohen nga bankierë investimesh sipas EBA, ndërsa një numër më i vogël bien në kategori të tilla si menaxhimi apo bankat.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of