Jeni duke lexuar në: Bujqësi

Abonohuni:

Kalendari i Botimit të Statistikave Ekonomike


« March 2020 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
            1
2 3 4* Indeksi i Kushtimit në Ndërtim për Banesa all day
5* Indeksi i Çmimeve të Importit all day
* Bilanci i Energjisë Elektrike all day
6* Indeksi i Çmimeve të Prodhimit all day
7 8
9* Indeksi i Çmimeve të Konsumit all day
10* Anketa Tremujore e Forcave të Punës all day
* Statistikat e Pagave all day
* Statistika të sistemeve të pagave all day
* Tregues të shëndetit financiar all day
11* Ndërmarrjet e vogla dhe të mesme all day
12* Tregtia me Pakicë all day
13* Statistikat Afatshkurtra all day
* Bilanci sektorial dhe paraqitja monetare e Bankës Qendrore all day
14 15
16 17* Tregtia e Jashtme all day
* Tregtia e Jashtme all day
18* Aksidentet Rrugore all day
* Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit all day
19 20 21 22
23 24 25* Lëvizjet e Shtetasve all day
* Statistika të pozicionit të investimeve ndërkombëtare all day
* Statistika të Pozicionit të Investimeve Ndërkombëtare all day
26* Anketa e Migracionit all day
* Statistikat e transportit all day
27* Produkti i Brendshëm Bruto, Finale 2017 dhe Gjysmë-Finale 2018 all day
28 29
30* Depozitat e përfshira në paranë e gjerë all day
* Bilanci sektorial dhe paraqitja monetare e korporatave të tjera financiare all day
* Statistikat e borxhit të sektorit buxhetor të qeverisë dhe borxhit të garantuar all day
31* Kursi i këmbimit në fund të periudhës all day
* Statistika të rezervës ndërkombëtare all day
         

Rikthim te rrënjët

Ndonëse kanë kaluar vetëm tre muaj që Agroturizëm Gjepali mirëpret vizitorë, në fundjavë është “mision i pamundur” që të gjesh vend, në qoftë se nuk ke rezervuar më parë. Një…

Domatja dhe kastraveci, shkëlqimi i eksporteve shqiptare

Shqipëria, së bashku me Bosnjë – Hercegovinën dhe Kosovën kanë pasur rritjen më të madhe të prodhimit të domates midis 2010 dhe 2016, analizoi Agjencia Shqiptare e Zhvillimit të Investimeve…

Statistikat tregojnë se si po tkurret blegtoria

Numri i gjedhëve në vitin 2018 është 467.318 krerë, duke shënuar rënie me rreth 1,7%, në krahasim me vitin 2017, raporton INSTAT. Në vitin 2018, numri i të leshtave është…

Zhgënjen blegtoria

Disa vjet më parë, sipërmarrësit i kthyen sytë nga bujqësia, kryesisht në fermat blegtorale. Zhgënjimi erdhi shumë shpejt. Shumë prej fermave të mëdha, tashmë janë mbyllur dhe mesa duket, edhe…

Art e kallamboq

Nga Fatos Fico   Një nga diskutimet filozofike, që fatkeqësisht bota mbarë nuk e merrte vesh nga Radio Tirana, si çdo diskurs tjetër filozofik në Shqipërinë e para viteve ‘90…

Si mund ta ndihmojë shteti industrinë bio

Vionel Meta, Administrator i Baronesha Baronesha është një nga supermarketet e para në vend që shënjestron vetëm produktet bio, vegane, premium food, me mallrat, që vijnë pa ndërmjetës nga Anglia, Franca,…

Potenciali bio

Mes diskutimeve për sigurinë ushqimore dhe ekzistencës apo jo të produkteve bio, ekspertët e fushës së bujqësisë thonë se në Shqipëri ka potenciale të larta për zhvillimin e sektorit. Mungon…

“Sektor jo i maturuar, nevojë për edukim te fermerët e rinj”

Flet Assoc. Prof. Endrit Kulla, Ekspert   Si e gjykoni gjendjen e produkteve bio në Shqipëri? A ka vërtet bio? Angazhimet profesionale më kanë dhënë mundësinë ta shoh sektorin e…

25 milionë euro kredi për zonat rurale dhe urbane

Flet Emin Barçi, Drejtor i Përgjithshëm i “Agrocredit”   Rreth 25 milionë euro planifikohen të jepen si kredi gjatë tre viteve të ardhshme për zonat rurale dhe suburbane nga “Agrocredit”,…

Toka e kripur, që po kthehet në “ar”

Diku, në lagunën e Karavastasë, gjenden me mijëra hektarë tokë djerrë, sepse kripësia nuk toleron rritjen e bimëve. Por, një sistem i ri i konsultuar me izraelitët dhe i çuar…

“Programi i Mbështetjes në Bujqësi, viti 2019, ka në fokus mbështetjen e fermerëve të vegjël”

Flet Frida Krifca, kreu i Agjencisë për Zhvillim Bujqësor dhe Rural   Agjencia për Zhvillim Bujqësor dhe Rural është një ndër aktorët kryesorë që ka informuar dhe ndihmuar në përthithjen…

Bum aplikimesh për financime

Hapja e granteve dhe e skemave të kompensimit nëpërmjet fondeve kombëtare dhe ndërkombëtare për bujqësinë, janë një mundësi e shumëpritur, jo vetëm nga kompanitë që operojnë në sektorin e agrobiznesit,…

Biznesi (jo aq) i ëmbël i luleshtrydhes

Prodhimi i luleshtrydhes në vend po njeh rritje ndër vite. Sipas statistikave, sipërfaqja e mbjellë është rritur edhe në 2018. Sasia e prodhuar është dyfishuar nga viti 2016 në 2018,…

Molla e lejueme, shitja me zinxhir të shkurtër

Është momenti që politikanët, pushteti qendror e lokal, të diskutojnë me fermerët se si të rikrijojnë shitjet direkte. Ashtu si noti mësohet vetëm në ujë dhe më shpejt kur je…

Fluturojnë me 36% çmimet e zarzavateve në janar

mimet e prodhimeve të stinës, kryesisht perimet dhe zarzavatet shënuan rritje jo të zakontë në janar, teksa INSTAT raportoi se, çmimet në grupin “zarzavate, përfshi patatet”, u rritën me 36.6%,…

Ulliri, bostani dhe arrorët identifikohen si prodhime me leverdi

Një studim me ekspertë të Bankës Botërore tregoi së fundmi se Shqipëria mund të bëhet konkurruese në eksportet e prodhimeve bujqësore me ullirin, bostanin dhe arrorët. Por rritja e produktivitetit…

Bujqësia pa orientim

Mungesa e informacionit për tregjet dhe trendet e konsumit po krijon flluska në prodhimet bujqësore. Fermerët në zonat prodhuese të vendit – Korçë, Lushnjë dhe Fier reduktuan prodhimin prej humbjeve…

Thirrja e parë e aplikimeve për IPARD II, kush mund të përfitojë dhe kushtet e nevojshme

Janë të paktën 94 milionë euro që vijnë nga Bashkimi Europian të orientuara tek bujqësia dhe ajo që nevojitet është vetëm plotësimi i disa kushteve. Programi IPARD II i konsideruar…