FMN ul parashikimet për rritjen globale, shqetësimi kryesor Lufta Tregtare e SHBA

09/10/2018 8:23 AM 0 komente

Fondi Monetar Ndërkombëtar tha se ekonomia botërore është tkurrur pasi huadhënësi ka shkurtuar parashikimin e saj të rritjes për herë të parë në më shumë se dy vjet, duke fajësuar përshkallëzimin e tensioneve tregtare dhe streseve në tregjet në zhvillim.

Në prag të takimeve të tij vjetore në Bali, Indonezi, Fondi të martën parashikoi një zgjerim global prej 3.7 përqind këtë vit dhe tjetri, poshtë nga 3.9 përqind të parashikuar tre muaj më parë. Ishte rënia e parë që nga korriku 2016.

Ndërsa ekonomia botërore është ende në rrugën e duhur për të arritur ritmin e vitit të kaluar, që ishte më i fuqishmi që nga viti 2011, perspektiva e re sugjeron se performanca e përgjithshme është ndikuar nga Lufta tregtare e SHBA, si dhe nga dobësitë në rritje në tregjet në zhvillim nga Brazili në Turqi.
Fondi la parashikimin e tij të vitit 2018 të SHBA të pandryshuar, por uli pritshmërinë e tij për vitin e ardhshëm, duke përmendur ndikimin e konfliktit tregtar.

“Vështrimi është një zgjerim më pak i balancuar sesa shpresonim për prillin e kaluar”, tha në raport autori kryesor , Maurice Obstfeld.

Rreziqet ndaj perspektivës globale janë rritur në tre muajt e fundit dhe anojnë te dobësitë, thekson FMN. Kërcënimet përfshijnë një ndezje të mëtejshme të luftës tregtare mes SHBA dhe vendeve si Kina, si dhe një rritje më të mprehtë se sa pritej në normat e interesit, gjë që do të përshpejtojë ikjen e kapitalit nga tregjet në zhvillim. FMN vlerëson se prodhimi global mund të bjerë me më shumë se 0.8 përqind në vitin 2020 dhe do të mbetet 0.4 përqind më poshtë linjës së saj të trendit në një periudhë afatgjatë, në një skenar ku Trump ndjek të gjitha kërcënimet e tij, duke përfshirë edhe taksat mbi makinat. Prodhimi mund të bjerë me më shumë se 1.6 përqind në Kinë dhe mbi 0.9 përqind në SHBA vitin e ardhshëm, sipas modeleve të FMN-së.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of