FMN ul progresin e rritjes globale në nivelin më të ulët që nga kriza

10/04/2019 9:12 AM 0 komente

Fondi Monetar Ndërkombëtar ka ulur parashikimet e saj për rritjen globale në nivelin më të ulët që nga kriza financiare, në mes të një pikëpamjeje më të zymtë në shumicën e ekonomive më të mëdha të zhvilluara dhe shenja se tarifat më të larta mes disa vendeve, ndikojnë në tregti.

“Ekonomia botërore do të rritet 3.3 për qind këtë vit, poshtë nga 3.5 për qind që FMN kishte parashikuar për 2019 në janar”,- tha Fondi në raportin e fundit ekonomik botëror.

Shkalla e rritjes së vitit 2019 do të ishte më e dobëta që nga viti 2009, kur ekonomia botërore u tkurr.

Është hera e tretë që FMN ka ulur parashikimin e saj në gjashtë muaj.

“Ky është një moment delikat për ekonominë globale”, tha Gita Gopinath, e cila së fundmi u bë ekonomistja kryesor e FMN, në një konferencë shtypi në Uashington.

“Një rritje e parashikuar në rritje vitin e ardhshëm është e pasigurt”, tha ajo.

Vëllimi global i tregtisë në mallra dhe shërbime do të rritet 3.4 për qind këtë vit, më i dobët se fitimi prej 3.8 për qind në 2018, por i zvogëluar nga vlerësimi i FMN-së në janar prej 4 për qind, tregoi raporti i fondit.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of