Franca u thotë bankave të saj që të lënë më shumë kapital

12/06/2018 9:42 AM 0 komente

Franca i ka thënë bankave të saj të lënë mënjanë më shumë kapital si përpjekje për të shndërruar sistemin financiar më elastik ndaj një përplasjeje të ardhshme dhe për t’i bërë ballë rreziqeve në rritje të tregut.

Duke vepruar në bazë të një propozimi të Bankës së Francës, Këshilli i Lartë i Stabilitetit Financiar të vendit tha të hënën se për herë të parë do të ngrejë të ashtuquajturin ” countercyclical capital buffer (ccyb)” nga zero në 0.25 për qind të aktiveve me rrezik të bankës, shkruan FT.

HCSF tha në një deklaratë se parashikimet e bankës qendrore janë për një rritje të fortë ekonomike për Francën, mbi potencialin e saj në vitet e ardhshme, duke theksuar gjithashtu vigjilencën rreth faktorëve të pasigurisë ekonomike dhe politike që mund ta rrezikojnë rritjen”.

Këshilli, i cili kryesohet nga ministri Bruno Le Maire, tha se ishte veçanërisht i shqetësuar për rritjen e borxhit të sektorit privat në Francë, i cili arriti në më shumë se 130 për qind të prodhimit të brendshëm bruto në tremujorin e katërt të vitit 2017.

“Kjo sugjeron që ata duan të dërgojnë një sinjal, në kontekstin e ndërtimit të rreziqeve, në tregti dhe në gjeopolitikë,” tha Laurence Boone, ekonomisti kryesor në Axa dhe ekonomisti kryesor në OECD. “Është gjithashtu një shenjë tjetër që një vit më parë njerëzit ndiheshin shumë optimistë për zgjerimin ekonomik dhe tani njerëzit po fillojnë të mendojnë nëse gjatë dy viteve të ardhshme mund të jemi pranë kulmit të ciklit”.

CCyB është një mënyrë për të detyruar bankat të lënë mënjanë kapital në kohë të mira, në mënyrë që të mbajnë kreditimin e ekonomisë më të gjerë në një nivel të qëndrueshëm, madje edhe gjatë një rënieje ekonomike.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of