Francë, 3.5 mln të papunë dhe kompanitë franceze ende nuk gjejnë dot punonjës

12/02/2018 9:20 AM 0 komente
TEMA TE NGJASHME:

Figeac-Aero ka një problem që thotë shumë për ekonominë franceze: furnizuesi i Airbus nuk mund të gjejë mjaftueshëm njerëz të kualifikuar për të punësuar në fabrikat e tyre.

Edhe me 1 në 10 punëtorë jashtë tregut të punës, kompanitë përmendin vështirësi në punësim, si një nga problemet e tyre më të mëdha, për të pasur një rimëkëmbje të shumëpritur ekonomike, shkruan Bloomberg.

Përgatitja është veçanërisht akute për Patrice Parisot, i cili drejton një fabrikë Figeac-Aero në Auxerre. Pavarësisht nga reklamat që kanë, organizimi i ngjarjeve të takimeve të punës dhe ofrimi i trajnimeve, pak aplikantë kërkojnë dhe më pak kthehen. Kjo ka bërë që dërgesat të vonohen dhe kompania ka shitur 75 milionë euro (92 milionë dollarë) të kërkesave (porosive), të cilat asnjë nga shtatë sitet franceze nuk mund të marrë.

Rreth 3.5 milionë nga 29 milionë forca pune të Francës janë të papunë. Vitin e kaluar, 200,000 deri në 330,000 oferta për punë mbeten bosh, të paplotësuara, sipas agjencisë kombëtare të punës Pole Emploi. Tre të katërtat e saj ishin për shkak të mungesës së kandidatëve të kualifikuar.

Qeveria e Macron po përpiqet ta zgjidhë këtë problem. Ai ka premtuar të investojë 15 miliardë euro në arsimin dhe formimin profesional dhe të premten pritet të përcaktojë një plan për të ripërtërirë sistemin arsimor.

Por tani për tani, mungesa e fuqisë punëtore entuziaste po kufizon potencialin e ekonomisë. Zgjerimi në 2017 ishte më i miri në gjashtë vjet, por më poshtë mesatares së Eurozonës. Është parashikuar të vazhdojë të mbetet e tillë edhe në vitet e ardhshme.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of