“Gjuetia bullgare”, pensionistë grekë po emigrojnë në një nga vendet më të varfëra të Evropës

08/11/2018 10:29 AM 0 komente

Pensionistët grekë kanë parë që pagesat e tyre janë zvogëluar kaq shumë dhe disa prej tyre po lëvizin në një nga vendet më të varfëra në Evropë.  George, 75, për shembull. Pasi gruaja e tij vdiq pesë vjet më parë, ai e dha me qira apartamentin e tij në Selanik, qyteti i dytë më i madh i vendit, i mbushi çantat e tij dhe u transferua në Sofje, kryeqyteti i Bullgarisë, ku thotë se me pensionin e tij mujor prej 800 euro (905 dollarë) mund të jetosh si një mbret “.

“Sigurisht që ka vështirësi në jetesë dhe miqtë”, tha George, i cili nuk donte të jepte mbiemrin e tij, raporton Bloomberg, duke u frikësuar se do të ndiqej nga autoritetet tatimore greke. “Por me paratë që kam, mund të kthehem shpesh në Greqi dhe gjithashtu të kem mundësinë të udhëtoj”.

Greqia, e cila është midis destinacioneve të daljes në pension për evropianët e tjerë, është duke gjetur qytetarët e saj – si George, duke kërkuar për të jetuar vitet e tyre të fundit në fqinjin më të lirë të vendit verior.

Ata mund të jenë të lumtur që e kanë bërë këtë veprim, ndërsa pensionistët përsëri e gjejnë veten në përplasjet e mundshme të Greqisë me kreditorët, e para që prej daljes së ndihmës së saj në gusht. Kryeministri Alexis Tsipras rrezikon të krijojë përshtypjen e zmbrapsjes së reformave, ndërsa përpiqet të shmangë shkurtimet e pensioneve që planifikohet të hyjnë në fuqi vitin e ardhshëm.

Buxheti i Greqisë, i paraqitur Komisionit Europian më 15 tetor, përfshin një skenar pa shkurtimet e pensioneve të miratuara dhe para-ligjëruar në 2017 pas muajsh të negociatave.

Qeveria beson se vendi mund të përmbushë objektivin e saj të një suficiti buxhetor përpara se shërbimi i borxhit të jetë 3.5 për qind i prodhimit të brendshëm bruto pa shkurtime të tilla. Një vendim për këtë çështje do të merret deri në fund të nëntorit, sipas një zyrtari europian.

Ndërkohë, pensionistët grekë po bëjnë një zgjedhje racionale duke kaluar në Bullgari. Në vitin 2017, sipas të dhënave të Eurostatit, kostoja e jetesës së Greqisë ishte pothuajse e dyfishtë e Bullgarisë – e cila ishte më e ulëta në BE.

Megjithëse ka pak të dhëna për të treguar se sa e përhapur fenomen i pensionistëve grekë që po shkon në veri, dëshmitë anekdotike sugjerojnë se ajo mund të ringjallet. Benzina kushton 1.15 euro për litër në Sofje, krahasuar me rreth 1.60 euro në Athinë; një kafe në shtëpi Espresso kushton 2.30 euro ndërsa e njëjta markë në Greqi ka një çmim prej 4.70 euro; një biletë metroje kushton 80 cent krahasuar me 1.40 euro. Tarifat për telefonin celular janë gjysma e atyre në Greqi.

“Në përgjithësi, jeta është 30 për qind më e lirë se në Greqi, dhe kjo është nëse zgjedh të qëndrosh në Sofje, Burgas apo Plovdiv”, tha George. “Në qytete ose fshatra të vogla, jeta është edhe më e lirë”.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of