Juncker hedh vizionin e një BE më të fortë, pas Brexit

13/09/2017 9:51 AM 0 komente

Jean-Claude Juncker, presidenti i Bashkimit Evropian, do t’u kërkojë vendeve anëtare të përfitojnë nga Brexit dhe një ngritje ekonomike që po e tërheq BE-në nga kriza, për të krijuar një Bashkim më të rreptë, duke e vendosur eurozonën në zemër të tregtisë botërore.

Juncker, president i Komisionit Europian, do të përdorë të mërkurën fjalën e tij vjetore të Bashkimit Europian në legjislaturën e BE në Strasburg për të propozuar një axhendë për dy vitet e mbetura të mandatit të tij, e cila do të përfundojë pak pasi Britania largohet nga blloku në mars 2019.

Në kontrast të ngushtë me dy vitet e mëparshme, të dominuara nga frika ekzistenciale e ngritur nga kriza e borxhit grek, emigrantët që kalojnë Mesdheun në qindra mijëra dhe britanikët në vitin 2016 me Brexit, zyrtarët thanë se Juncker dëshiron që BE të kapë një mundësi për të forcuar integrimin e saj.

Juncker pritet të rinovojë argumentet e tij për bllokun për të ecur përpara me marrëveshjet e tregtisë së lirë, pasi Shtetet e Bashkuara nën Presidentin Donald Trump marrin një kthesë më të izoluar. Pas Japonisë në frontin e tregtisë, Australia, Zelanda e Re dhe Amerika e Jugut janë në fokusin e Europës për marrëveshje të shpejta.

Në të njëjtën kohë, ai ka gjasa të propozojë që BE-ja të marrë një vijë më të ashpër me Kinën lidhur me akuzat për uljen e çmimeve dhe për të shqyrtuar më afër investimet e ardhshme në asetet strategjike evropiane nga firmat shtetërore.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Komente

Jeni i pari për të shkruar një koment!

Notify of
avatar
wpDiscuz