Komisioni Evropian ngriti parashikimin e PBB së Kroacisë në 3.2 për qind

10/11/2017 9:13 AM 0 komente

Komisioni Europian ngriti parashikimin e saj për rritjen e PBB të Kroacisë nga 2.9 për qind në 3.2 për qind, njoftoi agjencia kroate e lajmeve Hina.

Rritja më e madhe pritet, pasi ekonomia i ka rezistuar krizës së Agrokor, kompania më e madhe private në vend që u godit nga një krizë borxhi, si dhe për shkak të rritjes së shpejtë ekonomike që pritet në gjysmën e dytë të vitit.

Në parashikimin e pranverës, Komisioni priti rritjen e PBB së Kroacisë nga 3.1 për qind në 2.9 për qind për shkak të shpërthimit të krizës në Agrokor. Qeveria kroate ka ndërhyrë në kompani dhe ka instaluar një menaxher të emëruar nga shteti, i cili tani po transformon kompaninë.

Megjithatë, në parashikimet e reja, norma e rritjes u rrit në 3.2 për qind, që nga muajt e verës, prodhimi industrial dhe tregtia me pakicë u rritën ndjeshëm. Përveç kësaj, sipas parashikimeve të KE-së, arritjet turistike dhe numri i qëndrimeve të natës janë rritur me norma me dy shifra.

Sipas vlerësimeve, GDP e Kroacisë do të rritet në 2017 mbi mesataren e BE-së që mund të arrijë në 2.3 për qind.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of