Kompania SOCAR planifikon pjesëmarrjen në gazifikimin e Shqipërisë

08/01/2019 1:56 PM 0 komente

Kompania shtetërore e naftës e Azerbajxhanit, SOCAR, po konsideron forma të ndryshme të pjesëmarrjes në gazifikimin e Shqipërisë, sipas kreut të saj për Balkanin,  Murad Heydarov, i cili ka bërë me dije planet e investimit të kompanisë për 2019. Në portofol, po rishikohet edhe Shqipëria, sipas mediave azere.


“Qeveria shqiptare ka miratuar rezultatet e studimit të fizibilitetit të masterplanit për gazifikimin e këtij vendi. Procesi i përzgjedhjes së kontraktorit do të fillojë së shpejti. SOCAR Ballkan po konsideron forma të ndryshme të pjesëmarrjes në këtë proces,” tha ai.

Heydarov shtoi se në të njëjtën kohë, kompania planifikon të kryejë një dizajn inxhinierik të detajuar të tubacionit midis qyteteve të Fierit (TAP) dhe Vlorë.

Më tej, duke folur për punën në bazë kontratës të firmosur me kompaninë shqiptare Albgaz për ofrimin e shërbimeve të dizajnit inxhinierik, ai vuri në dukje se koha e kësaj pune ishte ndryshuar me kërkesën e Albgaz për shkak të nevojës së zgjedhjes së parë të një kontraktori për ndërtimin e këtij tubacioni.

SOCAR Balkans dhe kompania Albgaz e Shqipërisë nënshkruan një kontratë bashkëpunimi në shkurt 2018 mbi ofrimin e shërbimeve të dizajnit inxhinierik në Shqipëri.

Do të ndërtohet një tubacion gazi midis qyteteve shqiptare të Fierit dhe Vlorës për të siguruar furnizimin e gazit me Shqipërinë si pjesë e projektit të Korridorit Jugor të Gazit.

Pre-FEED (dizajni paraprak paraprak i projektit) të këtij tubacioni do të kryhet nga SOCAR Balkans.

Një memorandum mirëkuptimi mbi bashkëpunimin në hartimin e një plani master për gazifikimin e Shqipërisë u nënshkrua në mes të Baku dhe Tiranës zyrtare në dhjetor 2014.

Shqipëria është një nga vendet evropiane që do të marrin gazin azerbajxhan nëpërmjet Korridorit të Gazit Jugor. Korridori Jugor i Gazit parashikon transportimin e 10 miliardë metra kub gazit Azerbajxhan nga rajoni Kaspik përmes Gjeorgjisë dhe Turqisë në Evropë.

Më 29 maj 2018, Baku priti ceremoninë e fillimit të fazës së parë të projektit të Korridorit Jugor të Gazit.

Gazi nga fusha Shah Deniz e Azerbajxhanit tashmë ka kaluar nëpër segmentin e parë të Korridorit të Gazit Jugor – nga terminali Sangachal deri te tubacioni i zgjeruar i Kaukazit të Jugut.

Projekti i Korridorit Jugor të Gazit synon të rrisë dhe diversifikojë furnizimin evropian të energjisë duke sjellë burime të gazit nga Deti Kaspik në tregjet në Evropë. Korridori Jugor i Gazit përfshin katër projektet e mëposhtme: (i) operimi i fushës së gazit natyror Shah Deniz (projekti “SD1”) dhe zhvillimi i saj në terren (“projekti SD2”), (ii) operimi i Jugut (Projekti “SCP”) dhe zgjerimi i saj (projekti “SCPX”), (iii) ndërtimi i tubacionit Trans-Anatolian të gazit natyror (projekti “TANAP”) dhe (iv) ndërtimi i tubacionit Trans Adriatik (” TAP “) (SD2, SCPX, TANAP dhe TAP kolektivisht,” Projektet “).

Projektet kanë një kosto investimi prej rreth 40 miliardë dollarësh.

Pas përfundimit, projekti SD2 do të shtojë 16 bcm të gazit natyror në vit në 10.9 bcma (kapaciteti maksimal i prodhimit) i prodhuar tashmë në kuadër të projektit SD1.

Gjatësia totale e tubacioneve të reja të ndërtuara SCPX, TANAP dhe TAP do të jetë rreth 3.206 kilometra.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of