Kroaci, kreditorët arrijnë marrëveshjen për Agrokorin

05/07/2018 9:32 AM 0 komente

Kreditorët e konglomeratit të shitjes me pakicë Agrokor u mblodhën në një sallë të pazakontë të mërkurën për të konfirmuar një zgjidhje sipas së cilës do të marrin aksionet e tyre pas skandalit.

Aksionari më i madh i Agrokor tani do të jetë Sberbank i Rusisë, me 39.2 përqind të aksioneve në kompaninë e re. Do të pasohet nga zotëruesit e obligacioneve, me 25 përqind, një tjetër bankë ruse, VTB, me 7.5 përqind dhe Zagrebacka Banka, me 2.3 përqind, shkruan Balkan Insight.

Të gjithë kreditorët e Agrokorit u ftuan në seancë, pavarësisht nëse kërkesat e tyre ishin aprovuar apo jo. Një total prej 3,069 kreditorësh me pretendime të papaguara kishin të drejtë vote.

Pasi dëgjimi duhej të organizohej në një vend me kapacitet për të gjithë këta kreditorë, u zgjodh Qendra e Basketbollit Drazhen Petroviç, i njohur edhe si Cibona. Rregullat në seancë ishin të njëjta me ato të një gjykate.

Disa kreditorë nuk u paraqitën, kështu që avokatët e ndryshëm përfaqësonin disa nga klientët. Në të ishin rreth 450 votues, shumë prej të cilëve përfaqësonin disa klientë.

Për shkak të numrit të madh të kreditorëve dhe kërkesave, votimi u organizua nëpërmjet një aplikacioni celular të quajtur “m2voting”, i cili u krijua posaçërisht për rastin. Votimi u zhvillua në dy faza.

Pasi kreditorët me pretendime të kundërshtuara u bashkuan me ata me pretendime të papaguara, shuma e përgjithshme e kërkesave të kreditorëve ishte vendosur në 4.31 miliardë euro.

Kuvendi pastaj votoi për të zgjidhur 80.2 përqind të kërkesave totale – 3.67 miliardë euro nga 4.55 miliardë.

Në mars të vitit 2017, gjiganti kroat i agrobiznesit, Agrokor, ishte në prag të falimentimit. Me shumë borxhe ndaj disa prej bankave kryesore (sidomos bankës ruse, Sberbank), vlerësimi i kësaj kompanie nga agjencitë ndërkombëtare Moody dhe S&P, ishte në nivelet më të ulëta. Përveç krizës së likuiditetit dhe këmbënguljes së kreditorëve, ajo ka pasur edhe vështirësi ndaj furnizuesve, pagesat e të cilëve ishin vonuar për muaj me radhë. Kompania Agrokor, e themeluar nga Ivica Todoriç në 1976, e cila u shndërrua në një kompani aksionere në vitin 1989, përbënte rreth 16% të PBB-së së Kroacisë dhe punësonte mbi 40,000 persona brenda vendit dhe rreth 20,000 të tjerë në pjesën tjetër të Ballkanit. Falimentimi i saj do të ishte i barabartë me rrënimin e ekonomisë kombëtare. Më vonë, kompanisë iu ndryshua emri në “Lex Agrokor”, nëpërmjet një ligji “ad hoc”, që e vendoste kompaninë nën mbikëqyrjen e një komisioneri, duke shkarkuar Ivica Todoriç nga drejtimi i saj dhe duke emëruar një administratë emergjente.
Ante Ramljak, menaxher me përvojë në sektorin publik dhe privat, mori drejtimin e gjigantit kroat, me objektivin e dyfishtë për të negociuar me furnizuesit dhe kreditorët, si dhe vazhdimin e një ristrukturimi të përgjithshëm.

Për Agrokor, që atëherë kishte një deficit prej thuajse 7 miliardë eurosh dhe, pavarësisht nga huaja e parë e likuiditetit prej rreth 150 milionë eurosh nga gjashtë prej bankave kreditore, ndarja e kompanisë (e cila përbëhej nga jo më pak se 24) dukej e pashmangshme.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of