Macron bën gati stafin për t’i bërë ballë sindikatave

12/10/2017 8:54 AM 0 komente

Presidenti francez Emmanuel Macron hapi bisedimet me sindikata, ndërsa kërkon të shtyjë reformat e sistemeve shoqërore, disa prej të cilave datojnë në fund të Luftës së Dytë Botërore.

Arma e tij sekrete: një skuadër prej pesë burrave që do të marrin zemërimin e sindikatave.

Takimet e rrumbullakëta do të prekin tema si papunësia, rikualifikimin e punëtorëve dhe ndreqjen e një sistemi pensionesh të vjetëruar – të gjitha temat historikisht të ndjeshme. Macron do të përdorë teknikën e tij të “flasim para se të votoni” për të zhdukur opozitën e bashkuar – diçka që e ndihmoi atë të kalonte një rregullim të rëndësishëm të ligjit të punës muajin e kaluar.

Protestat në rrugë kanë qenë të kufizuara dhe reputacioni i Macron, i cili ra në shtator, po rritet. Megjithëse rreziku i protestave nuk mund të fshihet, protestuesit kanë qenë të rrallë.

Ndërsa përpiqet t’i japë fund një dekade të vjetër franceze për të bërë ndryshime të shumta, të njëpasnjëshme në sistemin e saj të punës, mirëqenies dhe pensioneve që kanë mbajtur papunësinë afërsisht 10 për qind dhe e kanë fryrë borxhin e vendit, ai është duke u mbështetur në një ekip këshilltarësh të elitës: Pesë burra që do të kalojnë ditë duke iu drejtuar kundërshtimeve të udhëheqësve të bashkimit në takimet me dyer të mbyllura. Ata janë: Pierre-Andre Imbert, këshilltari i presidentit; Antoine Foucher kreu i kabinetit të Ministrisë së Punës; Marc Ferracci ministri i punës; Stephane Lardy deputete, Jean-Paul Delevoye kreu i Komitetit të Reformimit të Pensioneve.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Komente

Jeni i pari për të shkruar një koment!

Notify of
avatar
wpDiscuz