Macron dorëzohet por jelekët e verdhë janë ende në protestë, çfarë kërkojnë ata?

13/12/2018 10:03 AM 0 komente

Mëngjesin pasi Emmanuel Macron hoqi dorë nga strategjia e tij gjithëpërfshirëse për të qetësuar protestuesit të cilët kanë hyrë në protestë muajin e kaluar, rreth 20 “Jelekë të Verdha” u mblodhën në vendin e tyre të zakonshëm në një rrethrrotullim jashtë një qyteti të vogël në Burgundy.

Ata nuk u pajtuan me të vërtetë për atë që ata shpresonin të arrinin, por ata ishin atje të gjithë me xhaketat që janë bërë simbol i mospajtimit të tyre.

“Ne do të mbetemi këtu deri 14 korrik,”- tha 63-vjeçari Jean-Marc Foyard, një punëtor hekurudhor në pension, duke argumentuar referimin e tij në përvjetorin e stuhive të Bastille.

Ajo që filloi si një revoltë tatimore, u shndërrua në diçka shumë më të rrezikshme për presidentin francez: një lëvizje kulturore.

Fitorja e zgjedhjeve të vitit 2016 të Macron mund të jetë sfumuar mbi ndarjet në një vend ku pothuajse 50 për qind e njerëzve mbështesin ekstremistët.

Por pas 19 muajve të iniciativave të guximshme evropiane dhe reformave ekonomike, njerëzit anembanë Francës po veshin ‘xhaketa të verdha’, për të shprehur të gjitha llojet e ankesave. E vetmja gjë që ata vërtet kanë të përbashkët është përçmimi i tyre për këshilltarin 40-vjeçar në Pallatin Elysee.

“Ai është një bankier i ri, arrogant që mendon se e di të gjitha”, tha Foyard.

Macron u përpoq të shpërndajë protestat me një shfajësim të hënën vonë, në të cilin ai premtoi të ngrejë pagën minimale, të shfuqizonte një taksë mbi pensionet nën 2,000 euro në muaj dhe të hiqte taksat për honoraret.

*Bloomberg News

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of