Mediat italiane: Syri i kaltër, një burim natyror në zemër të Shqipërisë

13/02/2019 1:00 PM 0 komente

Një fenomen natyral që ende nuk ka gjetur një shpjegim të vërtetë, mund të shihet në mes të pyjeve pak kilometra nga Saranda në Shqipëri.

Kështu nis në një artikull të fundit media Si Viagga.it, italiane e njohur në fushën e udhëtimeve dhe turizmit.

Syri i kaltër, e merr emrin, shkruajnë redaktorët italianë, sipas ngjyrës së burimit natyror që ndodhet në Shqipëri.

Një fenomen që mund të shihet në Muzinë, një fshat në qarkun malor të Vlorës. Një vend shumë i popullarizuar nga shqiptarët, pothuajse e panjohur për turistët që çdo herë e më shumë vizitojnë vendin.

“Rrjedhja e ujërave të lumenjve – gjithashtu edhe ekuilibri i shkëmbinjve të rrënjëve të qumështit – nga një thellësi prej më shumë se 50 metra. Ti mund të zhytesh deri në një thellësi të tillë, por asnjë nuk ka arritur të shpjegojë fenomenin dhe asgjë që fshihet në fund të rrymës së ujit.
Syri i kaltër është pjesa fillestare e burimit të lumit Bistricë, një lumë i gjatë 25 kilometra që sfocia në Marion Ionio në jug të Sarandës.’’- vijon reportazhi.

Sipërfaqja e zonës është më e vogël se dy kilometra katrorë, prandaj duke qenë e tillë, shkruajnë italianët, për një turist të huaj është pothuajse të gjendet, e fshehur në mes të gjelbër të pyllit të kuq.

Për të arritur atje, vijon reportazhi, duke ecur në një rrugë shumë të ngushtë për rreth 2 km. Nga Saranda mund të bëhet brenda ditës si udhëtim, madje kanë edhe linja transporti autobuzë. . Ka ardhur edhe autobus.

 

“Duke qenë se është kandidat për Trashëgimi të Unesco, duhet të bëhet një vend i drejtuar nga Organizata e Kombeve të Bashkuara, do të jetë e vështirë për të gjetur hapësira integruese dhe pa një mori turistësh vite më vonë.

Ndaj, ia vlen ta vizitoni këtë kënd të paprekur ende dhe nga bukuria është një ndër pikat më hipnotizuese të Shqipërisë”-përfundon reportazhi.

 

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of