BE planifikon të marrë 23.5 miliardë dollarë të ardhura nga taksa e transaksionit financiar

15/05/2018 8:58 AM 0 komente

Një taksë e propozuar për transaksionet financiare në 10 vende të Bashkimit Evropian mund të gjenerojë rreth 19.6 miliardë euro (23.5 miliardë dollarë) të të ardhurave vjetore, ndonëse Brexit mund ta bënte mbledhjen më të vështirë, sipas një vlerësimi të ri.

Kontratat derivative (derivatives contracts) përbëjnë më shumë se gjysmën e të ardhurave të parashikuara, me 6.2 miliardë euro që vijnë nga kontratat e shkëmbyera dhe 6.1 miliardë euro nga OTC, sipas dokumenteve të përgatitura për një takim këtë javë të zyrtarëve nga 10 vendet.

Këto shifra bazohen në një normë tatimore prej 0.01 për qind për derivativët. Në gjysmën e kësaj norme, të ardhurat totale do të ulen në 16.6 miliardë euro, sipas dokumenteve të shikuara nga Bloomberg.

Këto shuma supozojnë se tatimi mund të mblidhet jashtë vendit, përfshirë Britaninë pas Brexit, për transaksionet që përfshijnë një prej vendeve pjesëmarrëse. Bisedimet mbi taksën financiare dhe të transaksionit u vunë në listë në shtatorin e kaluar për të lejuar ekspertët të punonin përmes pasojave të mundshme të tërheqjes së Britanisë, të shpërndarjes kryesore financiare të BE-së, nga blloku.

Komisioni Evropian, krahu ekzekutiv i BE, propozoi tatimin në vitin 2011 për të siguruar që industria të realizonte një “kontribut të drejtë” pasi tatimpaguesit mbanin kostot e krizës financiare. Kur disa shtete anëtare kundërshtonin taksën, një grup më i vogël kërkoi një kompromis nën rregullat e “bashkëpunimit të zgjeruar”. Austria, Belgjika, Franca, Gjermania, Greqia, Italia, Portugalia, Sllovakia, Sllovenia dhe Spanja janë ende ‘në tryezë’.

Ministrat e financave të eurozonës takohen në Bruksel javën e ardhshme dhe tatimi mbi transaksionin financiar, mund të diskutohet.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of