Raporti, shqiptarët kryesojnë listën e azilkërkuesve që ende janë në pritje

21/09/2017 10:30 AM 0 komente

Rreth gjysma e të gjithë azilkërkuesve që kishin aplikuar në vendet e Bashkimit Europian, Norvegji dhe Zvicër gjatë vitit 2015 dhe 2016 ende janë në pritje të përgjigjes nga vendet ku qëndrojnë. Një pjesë shumë e vogël e tyre është miratuar për të qëndruar. Aplikantët e mbetur (rreth 8%) ose janë kthyer në shtëpinë e tyre, ose në një vend tjetër jashtë BE-së, ose vendndodhja e tyre është e panjohur.

Këto të dhëna janë bërë të ditura nga raporti më i fundit i Pew Research Center. Sipas raportit, në krye të listës qëndron Shqipëria, 89 % azilkërkuesve nga Shqipëria në dy vitet e fundit janë në pritje të një përgjigje përfundimtare.

Raporti tregon se statusi i azilkërkuesve të Europës mund të shqyrtohet në dy mënyra: sipas kombësisë dhe nga vendet e tyre të aplikimit.

Për azilkërkuesit nga disa vende, pjesa që është duke pritur është shumë më e lartë se ajo që është miratuar për mbrojtje në Europë, sipas vlerësimeve të reja. Për shembull, rreth 89% e aplikantëve shqiptarë midis 2015 dhe 2016 ishin duke pritur që të merrnin përgjigjet e tyre në fund të vitit 2016.
Gjithashtu, rreth 77% e aplikantëve afganë për azil po presin për vendime të parakohshme ose përfundimtare për ankesat.

Kjo do të thotë se ka pasur më shumë se tre herë aplikantë nga Afganistani duke pritur (240,000) si ato të miratuara (70,000) në fund të vitit 2016. Një pjesë e madhe (77%) e aplikantëve iranianë dhe më shumë se gjysma e atyre nga Iraku ishin duke pritur për vendimet e para ose përfundimtare në fund të vitit 2016.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Komente

Jeni i pari për të shkruar një koment!

Notify of
avatar
wpDiscuz