Rumani/ Kompania kanadeze Gabriel Resources sh.p.k., do të kërkojë 4,4 miliardë dollarë

16/07/2017 8:10 AM 0 komente
TEMA TE NGJASHME:

Kompania kanadeze Gabriel Resources sh.p.k., do të kërkojë 4,4 miliardë dollarë dëmshpërblim nga Rumania për humbjet e shkaktuara në lidhje me projektin e saj të minierës së artë të Rosia Montana.
Kompania kanadeze e ka kërkuar dëmshpërblimin me pretendimin se Rumania ka shkelur disa dispozita të traktatit të investimeve në kërkesën e saj ndaj Qendrës Ndërkombëtare të Zgjidhjes së Mosmarrëveshjeve të Investimeve.
Projekti i minatorëve pranë fshatit Rosia Montana pritej të prodhonte 500,000 onz ari çdo vit pas 16 vitesh operimi, duke e shndërruar atë në minierën më të madhe të arit në Europë.

“Kjo çështje ka qenë tepër e politizuar dhe politika ka ndërhyrë në procesin tonë të operimit”, u shpreh drejtori ekzekutiv, Jonathan Henry.

Qeveria e tërhoqi mbështetjen e saj për projektin në vitin 2014, duke hedhur poshtë një projektligj që lejon zhvillimin e protestave kombëtare nga mijëra njerëz në të gjithë vendin.

Grupet e të drejtave civile dhe mjedisore, që kundërshtojnë minierën, argumentuan se projekti do të shkatërronte binarët e lashtë romakë në fshatin Rosia Montana, kodrat përreth saj dhe mbi të gjitha mund të shkaktohet një rrezik mjedisor nga cianuri që përdoret për përpunimin e xeherorëve, një praktikë më se e zakonshme e industrisë.
Kompania kanadeze paraqiti një kërkesë për arbitrazh në Bankën Botërore në vitin 2015, por tha se qeveria nuk i ishte përgjigjur njoftimit të mosmarrëveshjes apo kërkesës për arbitrazh.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Komente

Jeni i pari për të shkruar një koment!

Notify of
avatar
wpDiscuz