Serbia duhet të përmbushë reformat, paralajmërojnë investitorët e huaj

10/11/2017 9:19 AM 0 komente
TEMA TE NGJASHME:

Investitorët e huaj insistojnë që Serbia duhet të vazhdojë rrugën e saj të pranimit në BE dhe të modernizojë administratën shtetërore dhe legjislacionin, veçanërisht në fushën e politikës tatimore. Vlerësimi i kohëve të fundit i reformave sugjeroi se Beogradi po mbetet prapa, raporton EURACTIV Serbia.

Jana Mihajlova, presidente e Këshillit të Investitorëve të Huaj (FIC) në Serbi dhe CEO i Nestle Adriatic, bëri të ditur se qeveria serbe kishte arritur rezultate të mira makroekonomike gjatë vitit të kaluar, por theksoi se rritja ekonomike është ende çelësi.

Mihajlova tha se ishte e rëndësishme që qeveria të vazhdonte negociatat e anëtarësimit me Brukselin dhe ta përdorte atë si një kuadër për përmirësimin e kushteve të biznesit, ligjit dhe zbatimit.

Tre çështjet kyçe që FIC pret nga qeveria janë krijimi i rritjes më të fortë ekonomike duke bërë konsolidimin fiskal të qëndrueshëm, duke avancuar dhe zbatuar ligjet dhe harmonizimin e vazhdueshëm të ligjeve me standardet e BE-së.

Një grup i përbashkët pune nga përfaqësues të qeverisë dhe FIC ka për qëllim për të ndihmuar në përshpejtimin e reformave që synojnë harmonizimin më të shpejtë me standardet e BE-së, një pjesë e rëndësishme e ofertës së anëtarësimit të çdo vend kandidat i BE-së, si dhe përmirësimin e zbatimit të ligjeve.
Progresi më i madh gjatë vitit të kaluar është bërë edhe në sektorin e ndërtimit, i cili shënoi shenjën më të lartë mesatare. Mbrojtja e përdoruesve të shërbimeve financiare gjithashtu shënoi rezultate të mira dhe është bërë progres në fushën e transportit dhe industrisë së duhanit.

Nga tetori 2016 deri në tetor 2017, është bërë progres i ulët në ligjin e korporatave, tatimit mbi fitimin, standardet e kthimit dhe sektorin e prodhimit të qumështit.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of