Si u bë Estonia qendra e skandalit të pastrimit të parave të Danske

27/11/2018 8:39 AM 0 komente

Estonia është e njohur si një vend me përvojë dixhitale që ka paralajmëruar gjatë për rreziqet e paraqitura nga ish pushtuesi i saj, Rusia.

Por si arriti shteti Baltik me vetëm 1.3 milion njerëz të ishte qendra e rastit më të madh të pastrimit të parave ende të pazbuluar krejtësisht, duke lejuar miliarda euro të parave të dyshimta ruse të rrjedhin përmes sistemit financiar nëpërmjet degës së Estonisë të Danske Bank?

200 miliardë euro të parave jorezidente nga Rusia dhe shtetet e tjera ish-sovjetike që kaluan përmes Danimarkës në Estoni nga viti 2007 deri në vitin 2015 kanë dëmtuar imazhin e shtetit Baltik, pranojnë politikëbërësit, shkruan FT sot.  Kjo duke i shtuar faktin se fokusi në pastrimin e parave kishte qenë deri më tani në Letoninë fqinje.

Por ata argumentojnë se në një përrallë të keqe që reflekton keq pothuajse të gjithë të përfshirët, rregullatorët estonezë luajtën një rol vendimtar në mbylljen e biznesit në zemër të skandalit.

Një ish-ekzekutiv i Danske në Estoni, tha se një lojtar qendror, ishte britanikisti Howard Wilkinson. Ai shtoi javën e kaluar: “Ka vetëm një rregullator i cili me të vërtetë del me ndonjë kredi. Ose ndoshta duhet të them gjysmë rregullator “.

Me këtë, Z. Kessler nënkuptonte se kishte dallime të qarta midis asaj se si rregullatori financiar estonez kishte kryer para vitit 2014 dhe më pas, me mbikëqyrjen e tij të ashpër në periudhën e fundit që çoi në mbylljen e ‘biznesit të Danksës’ në vend në fund të vitit 2015.

Kilvar Kessler, i cili mori përsipër kreun e rregullatorit estonez në 2014, tha se konteksti i pastrimit të parave të mundshme të Rusisë ndryshoi atë vit. Atë pranverë, Rusia aneksoi Krimenë dhe papritmas pastrimi i parave nuk u bë më rendi i ditës.

Ai përmendi takimin me një ekzekutiv të lartë të Danske në Estoni dhe duke i thënë atij: ” Estonia është anëtare e NATO-s. Në të njëjtën kohë, po ushtroni këtë lloj biznesi [që përfshin paratë ruse]. Çfarë dreqin po bën? “Unë nuk kam marrë një përgjigje atje.”

Z. Kessler nuk i tërheq kritikat kur është fjala për të përshkruar sjelljen e Danksës gjatë gjithë skandalit duke mos ditur informacionin se kishte kontrolle të mira ndaj rrezikut. “Banka na ka mashtruar. Të dyja vitet në 2014-15 dhe më herët, gjatë tërë procesit. ”

Ai tha se kjo ishte një nga gjërat që e shqetësonin atë më shumë për këtë çështje. “A duhet të reagojmë në atë disi ose jo? Nëse e mashtroni mbikëqyrësi juaj nuk është një sinjal shumë i mirë [për bankat e tjera]. ”

Danske nuk pranoi të komentojë mbi ankesat e bankës mashtruan rregullatorin, shkruan FT.

Politikanët e Estonisë kanë thënë relativisht pak për skandalin në publik. Presidenti Kersti Kaljulaid ka thënë se duke qenë se paralajmërimet e Estonisë nuk janë marrë parasysh, “duhej më shumë sesa duhej të kishim marrë, si autoritetet daneze dhe ato estoneze, për t’i dhënë fund”, por qeveria nuk ka thënë shumë, përveç se të pranojë se skandali ka dëmtuar Estoninë dhe se një organ evropian ishte i nevojshëm për të luftuar pastrimin e parave.

Jurgen Ligi, ministri i financave i Estonisë nga viti 2009 deri në vitin 2014, akuzoi qeverinë aktuale për zgjedhje përpara një votimi kombëtar në mars. “Unë jam shumë i zemëruar se ata nuk kanë thënë asgjë. Ata refuzojnë të mbrojnë Estoninë. Ne kemi dështuar në PR, por jo në mbikëqyrje. Kjo është e dëmshme për Estoninë “.

Duke folur përpara komentit të “gjysmës së rregullatorit” të z. Wilkinson para 2014, Z. Kessler ishte gjithsesi i bindur se “kur ne po kalojmë kohën, ndoshta do të kishim vepruar në të njëjtën mënyrë”.

Katër vjet më parë, askush nuk po merrte aq seriozisht pastrimin e parave sa Estonia. Në Evropë, Estonia ishte pionieri. Ai vuri në dukje se bankat skandinave u ftuan për të ndihmuar në pastrimin e sektorit financiar të Baltikut pasi Estonia, Letonia dhe Lituania rifitonin pavarësinë e tyre në vitet 1990. “Në Estoni, bizneset skandinave kanë një reputacion mjaft të mirë. . . të paktën, deri në Danimarkë. “

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of