BE do të bashkohet me Trump për të kritikuar rolin e Kinës në Tregtinë Globale

11/07/2018 9:51 AM 0 komente

Sulmi i presidentit amerikan Donald Trump mbi politikat tregtare të Kinës do të mbledhë disa avokatë të profilit të lartë të mërkurën, pasi disa nga rajonet më të mëdha tregtare në botë do të takohen në Gjenevë, për të diskutuar pasojat e hyrjes së Pekinit në Organizatën Botërore të Tregtisë 17 vjet më parë.

Përfaqësuesit kinezë thonë se gjërat po shkojnë mirë dhe se kombi po ndërmerr hapa për të rritur ekonominë e saj të madhe, sipas burimeve të Bloomberg.

Shtetet e Bashkuara, Bashkimi Europian, Japonia dhe të tjerët nuk do të pajtohen dhe pritet të kritikojnë dështimin e Kinës për të përqafuar parimet e bazuara në treg dhe për të reformuar regjimet e pronës intelektuale dhe të subvencionimit.

Tubimi, i cili fillon të mërkurën dhe mbaron më 13 korrik, vjen mes një përshkallëzimi në mbarë botën në tensionet tregtare, me Trump që ‘goditi’ Kinën me tarifa prej 34 miliardë dollarësh të produkteve dhe rajoneve të saj, përfshirë Bashkimin Evropian, Indinë dhe Zvicrën.
Në Gjenevë, anëtarët e organizatës do të shqyrtojnë politikat tregtare të Kinës dhe do të vlerësojnë punën e saj në mbajtjen e rregullave shumëpalëshe.

Administrata Trump më parë tha se ajo “gaboi” në mbështetjen e anëtarësimit të Kinës në OBT, sepse “ka provuar të jetë joefektive në sigurimin e përqafimit të Kinës për një regjim të hapur tregtar të orientuar drejt tregut”, sipas një raporti të Përfaqësuesit të Tregtisë të SHBA të lëshuar në janar. Delegacioni i SHBA do të përfaqësohet nga Ushtruesi i Ndihmës USTR për Çështjet e Kinës Terry McCartin dhe Përfaqësuesi i Përhershëm i SHBA në OBT Dennis Shea.

Trump ka përqafuar një qasje të ashpër ndaj problemeve të tejkapacitetit së Kinës dhe ka nisur tarifat 25 për qind mbi produktet e çelikut që administrata tha se është e nevojshme për të mbrojtur interesat kombëtare të sigurisë amerikane.

Masat e Trump kanë shtyrë gjithashtu BE të imponojë kufizime të përkohshme mbrojtëse ndaj importeve të çelikut në mënyrë që të ndihmojë në frenimin e çelikut të lirë të huaj për të hyrë në tregun evropian.

Anëtarët e OBT-së gjithashtu pritet të kritikojnë politikat kineze të transferimit të teknologjisë që ata thonë se janë diskriminuese dhe rezultojnë në vjedhjen e sekreteve të pronësisë intelektuale dhe teknologjisë. Administrata Trump e përshkroi luftën e saj më 6 qershor, kur imponoi tarifa për 34 miliardë dollarë mallra kineze dhe kërcënoi detyrime mbi 500 miliardë dollarë.

Përveç kësaj, si SHBA-ja dhe BE-ja kanë paraqitur ankesat e mosmarrëveshjes së OBT-së që dëshmojnë se ligje dhe rregullore të ndryshme kineze shkelin Marrëveshjen e OBT-së për Aspektet Tregtare të të Drejtave të Pronësisë Intelektuale.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of