Transporti ajror, Shkupi, Prishtina dhe Podgorica lanë pas Rinasin në 2016

06/02/2017 1:08 PM 0 komente
TEMA TE NGJASHME:

Aeroporti Ndërkombëtar “Nënë Tereza” është lënë pas nga ai i Prishtinës dhe i Shkupit, sa i përket ritmit të rritjes së numrit të pasagjerëve që udhëtuan në 2016-n krahasuar me vitin paraardhës. Sipas të dhënave të EX-Yu Aviation, numri i udhëtarëve që preferuan të fluturonin nga Aeroporti i Rinasit, në Tiranë, u rrit me rreth 11% në 2016-n krahasuar me vitin 2015. Në total, numri i pasagjerëve gjatë vitit të kaluar arriti në rreth 2.1 milionë.

Për po të njëjtën periudhë, nga aeroporti ndërkombëtar “Adem Jashari” udhëtuan rreth 12.5% më shumë, nga ai i Podgoricës në Mal të Zi rreth 16.6%, ndërsa nga i Shkupit rreth 13.5% më shumë.

Edhe pse Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës realizon një përpunim më të madh në numër pasagjerësh se aeroportet e mësipërme, ritmi i rritjes nuk ka qenë i njëjtë. Shkak është mungesa e linjave ajrore me kosto të ulët, që në vendin tonë mungojnë. Pritet që në datë 4 prill të këtij viti, Wizz Air të nisë fluturimet e para direkte me Budapestin, në Hungari.

Ndërkohë aeroportet e shteteve të tjera të Ballkanit Perëndimor prej kohësh iu gëzohen flukseve të larta që realizohen përmes këtyre shoqërive që ofrojnë çmime biletash të leverdishme.

Sipas të dhënave EX-Yu Aviation, të gjithë aeroportet e Ballkanit Perëndimor shënuan rritje të pasagjerëve në vitin 2016, përjashtim bën Aeroporti i Lubjanës, i cili pati një rënie prej 2.33%.

Aeroporti i Dubrovnikut ka shënuar rritjen më të madhe mes aeroporteve më të mëdha me rreth 17.7%.

Për herë të parë, më shumë se tre aeroporte shënuan rritje të numrit të pasagjerëve në më shumë se 2 milionë.

Aeroporti i Beogradit ‘Nikola Tesla’ ishte ndër më të zënët gjatë vitit 2016.

Në anën tjetër, aeroporti i Podgoricës tejkaloi konkurrentin tradicional që është Sarajeva, duke rimarrë vendin e 9 pas tre vitesh.

Aeroporti i Shkupit “Aleksandri i Madh” regjistroi gjithashtu një numër rekord pasagjerësh gjatë vitit 2016, me 1.649.376.

 

Numri i pasagjerëve sipas aeroporteve kryesore në Ballkanin Perëndimor
Aeroporti 2016 2015 Ndryshimi (%)
Beograd 4.924.992 4.776.110 ▲ 3.1
Zagreb 2.766.087 2.587.798 ▲ 6.9
Split 2.289.987 1.995.400 ▲ 17.1
Dubrovnik 1.993.243 1.693.934 ▲ 17.7
Prishtina 1.743.208 1.549.198 ▲ 12.5
Shkup 1.649.374 1.452.375 ▲ 13.6
Ljubljan 1.404.831 1.438.304 ▼ 2.3
Tivat 982.558 895.006 ▲ 9.8
Podgorica 873.278 748.899 ▲ 16.6
Sarajeva 838.966 772.851 ▲ 8.5
Tirana 2,195,100 1,977,044 ▲1 1.03

ndryshimi i numrit te pasagjereve

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of