UNESCO: Liria e medias në Evropën Juglindore në rënie, ndërsa përqendrimi i pronësisë së mediave vazhdon

14/02/2019 11:00 PM 0 komente

Liria e medias në të gjithë Europën Qendrore dhe Lindore (CEE) dhe Evropën Juglindore (SEE) në veçanti ka parë një rënie të përgjithshme, ndërsa përpjekjet për kontrollin e saj janë rritur dhe përqendrimi i pronësisë së medias vazhdon, sipas raportit më të fundit të agjencisë kulturore të OKB-së, UNESCO .

“Përqendrimi i vazhdueshëm i tregjeve dhe i pronësisë së medias në veçanti duke favorizuar mediat shtetërore shoqërohet me një trend drejt pronësisë më të madhe oligarkike multi-sektoriale të mediave. Vetë-censura e vazhdueshme, e motivuar pjesërisht nga faktorët ekonomikë të qëndrueshmërisë së medias, përbën një faktor kyç duke kufizuar lirinë dhe pavarësinë e medias “, tha UNESCO në raportin e Tendencës Botërore të Lirisë së Shprehjes dhe Zhvillimit të Medias 2018.
“Kapja shtetërore e mediave dhe” censura e butë “dolën nga forma të ndryshme të subvencioneve të mediave selektive dhe shpërndarja partiake e reklamave shtetërore shoqëruar nga një mungesë e përgjithshme e transparencës mbi alokimin, si dhe aplikimi i njëanshëm i kompetencave rregullatore dhe licencuese. Ndikimi në prodhimin e medias çoi në shtrembërim të tregut në disa vende, “shtoi raporti.
Si një tendencë në zhvillim, pronësia multi-sektoriale e mediave nga interesat e vlefshme në zonat e biznesit jo të lidhura raportohet të kufizojë pluralizmin dhe funksionimin demokratik të mediave.
Sipas raportit, rastet e mos transparencës së pronësisë së medias vazhdojnë pavarësisht progresit të bërë në kufizimin e pronësisë në off-shore dhe zbatimin e rregullave më të rrepta të transparencës. “Ndërkohë, pronësia jo transparente dhe madje edhe e meta e mediave online është raportuar si një tendencë në zhvillim. Për më tepër, në disa vende qeveritë vendosën në mënyrë të fshehtë mediat për propagandë dhe keqinformime brenda dhe jashtë kufijve”, vuri në dukje raporti.
“Në përgjithësi, integrimi vertikal dhe përqendrimi në tregjet e maturuara brenda rajonit po përshpejtohen. Këto dhe tendencat e mësipërme të raportuara shoqërohen nga një mungesë e përgjithshme e ligjeve të transparencës së pronësisë dhe të masave mbrojtëse institucionale në lidhje me pluralizmin (për shembull, monitorimi i përqendrimit dhe përveç kësaj, ka pak transparencë në masat për të kontrolluar përqendrimin e mediave, duke përfshirë mungesën e disponueshmërisë së politikave rregullatore dhe të raporteve për zbatimin e tyre, si dhe mangësitë e informacioneve, në lidhje me efektivitetin e zbatimit të këtyre masave duke përfshirë sanksionet ose bashkëpunimin e rregullatorit të sektorit të medias me autoritetet e konkurrencës “, theksoi raporti.
Raporti mbulon vitet që nga fillimi i vitit 2012 deri në fillim të vitit 2018 dhe ndjek një model të katër tendencave: liria e medias, pluralizmi i medias, pavarësia e medias dhe siguria e gazetarisë.

“Konfliktet, krizat dhe shqetësimet që shoqërojnë sigurinë kombëtare, së bashku me avancimet teknologjike lehtësuese dhe lehtësimin e kontrollit të flukseve të informacionit, kanë sinjalizuar një periudhë të përkeqësimit të përgjithshëm në lirinë e medias, veçanërisht Europën e Jugut , Por edhe të dukshme në vendet anëtare të Bashkimit Evropian (BE) brenda rajonit, “- shtoi raporti.
Raporti vuri në dukje se të gjitha tendencat kryesore rajonale pasqyrojnë një përkeqësim të përgjithshëm të lirisë së shtypit dhe respektim të reduktuar për lirinë e medias, të dëshmuar pjesërisht nga rritja e përdorimit të shpifjes kriminale dhe ligjeve fyese në të gjitha nën-rajonet.
“Siguria e gazetarëve ka mbetur e njëjtë në lidhje me numrin e vrasjeve të gazetarëve në rajon, por normat e mosndëshkimit janë rritur”
Shtetet e Ballkanit kanë vendosur masa për të adresuar mosndëshkimin, njoftoi raporti, duke shtuar se në vitin 2013 qeveria e Serbisë krijoi një komision për hetimin e vrasjeve të gazetarëve, i cili rihapi rastet e gazetarëve të vrarë në dy dekadat e mëparshme, duke shkaktuar akuza të reja kundër disa të dyshuarve. Mali i Zi ngriti një komision të ngjashëm nën Ministrinë e Brendshme në 2013.
Sipas raportit, puna e gazetarëve shpesh ka qenë e kufizuar për shkak të shqetësimeve të sigurisë kombëtare, veçanërisht në përpjekjet për të luftuar terrorizmin dhe ekstremizmin e dhunshëm.
“Kufizimet në lidhje me gjuhën e urrejtjes hynë përsëri në axhendën rajonale me ardhjen e refugjatëve, emigrantëve dhe azilkërkuesve të tjerë”, theksoi raporti, duke shtuar se manifestimi i shfaqur dhe i intensifikuar i racizmit, ksenofobisë dhe intolerancës në diskursin publik u dëshmua në lidhje me ato vende të prekura drejtpërdrejt nga fluksi i migracionit.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of