Vendet e punës mund të shkurtohen me 30% për shkak të teknologjisë

13/09/2017 9:55 AM 0 komente

Vikram Pandit, ish kreu i Citigroup Inc. gjatë krizës financiare, tha se zhvillimet në teknologji mund të shkurtojnë rreth 30 përqind të vendeve të punës në bankë, në pesë vitet e ardhshme.

Inteligjenca artificiale dhe robotika zvogëlojnë nevojën për personelin në role të tilla si funksionet e zyrës së pasme, deklaroi Pandit për Bloomberg. Ai është tani drejtor ekzekutiv i Orogen Group, një firmë investimi që ai e themeloi vitin e kaluar.

“Çdo gjë që ndodh me inteligjencën artificiale, robotikën dhe gjuhën natyrore, gjithçka do të bëjë më të lehtë proceset”, tha Pandit, i cili ishte drejtor ekzekutiv i Citigroupit nga viti 2007 deri në 2012.

Firmat më të mëdha të Ëall Street po përdorin teknologji, duke përfshirë të mësuarit në makinë dhe cloud-computing për të automatizuar operacionet e tyre, duke detyruar shumë punonjës të përshtaten ose të gjejnë pozicione të reja. Zyrtari kryesor operativ i Bankës së Amerikës, Tom Montag tha në qershor se firma do të vazhdojë të ulë kostot duke gjetur më shumë mënyra se si teknologjia mund të zëvendësojë njerëzit.

Ndërsa parashikimi i Pandit për humbjet e vendeve të punës është në të njëjtin hap me atë të bërë nga Citigroup vitin e kaluar, por afati i tij kohor është më agresiv. Në një raport të marsit 2016, huadhënësi vlerësoi një reduktim prej 30 përqind në mes të 2015 dhe 2025, kryesisht për shkak të automatizimit në sektorin bankar.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Komente

Jeni i pari për të shkruar një koment!

Notify of
avatar
wpDiscuz