Zbulohet hëna e pestë e Plutonit

25/02/2016 1:45 PM 0 komente

NASA, Agjencia Hapësinore ka realizuar disa fotografi nga të cilat tregohet se një nga hënat e Plutoni, e quajtur Charon, që ka pasur një oqean nën sipërfaqe.

Agjencia thotë se për një kohë të gjatë oqeani ka qëndruar i ngrirë dhe më pas është shpërbërë, duke ndikuar që hëna e Plutonit të zmadhohet dhe të çahet ndërsa në mediat e huaja citohet që NASA të kenë thënë se njëra prej anëve të hënës më të madhe të Plutonit është e dëmtuar dhe ka një sistem tektonik të gabuar, përfshirë edhe çarje dhe kreshta që shkojnë në më shumë se 6 kilometër thellësi.

Tekstualisht NASA citohet të jetë shprehur se shtresa e jashtme e Charon, e cila është kryesisht prej akulli, mund të ketë jetë zgjeruar e më pas dëmtuar, pasi mendohet se i ngrohti ka shkrirë pjesën e poshtme të hënës, ku më pas është krijuar edhe një oqean nëntokësor.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of