9-mujori, eksportet e fruta-zarzavate me rënie për herë të parë pas 10 vjetësh

25/10/2018 11:01 PM 0 komente

Pas ritmeve me rritje dyshifrore vitet e fundit, eksportet e frutave e zarzavateve i janë kthyer rënies gjatë këtij viti.

Sipas të dhënave zyrtare të INSTAT, vlera e eksporteve të fruta, perime dhe zarzavate në 9-mujorin e 2018 ishte gjithsej 5.6 miliardë lekë me një rënie 1.8% në krahasim me 9-mujorin e një viti më parë.

Kjo ishte rënia e parë që nga viti 2009. Ritmet e rënies me gati 2% në janar-shtator 2018 vijnë pas një rritje sistematike, ku në vitin 2016 eksportet nga ky grup u rriten me 31% në raport me 9-mujorin e 2015, teksa për të njëjtën periudhë, rritja me 2017 ishte 33% në raport me 2016.

Fermerët nga zonat me prodhuese e vendit pohojnë se këtë vit kishte më pak mbjellje në fushë, sidomos domate. Çmimet e ulëta që dha shumica vitin e kaluar për domatet krijuan humbje të mëdha tek fermerët, ndaj ata këtë vit kanë mbjellë më pak, duke krijuar hendek në treg dhe në eksporte.

Ulja e prodhimit vendas ka sjellë rritje të importeve. Në këtë periudhë, kur tregjet e pakicës në Tiranë përmbyteshin nga prodhimi vendas, sot dominojnë prodhimet e importit. Pas një rënie vitin e kaluar, importet e produkteve bujqësore ishin në rritje në janar-shtator.

Sipas INSTAT, eksportet e frutave dhe zarzavateve arritën në 9.6 miliardë lekë më 2017, me një rritje 21% nga viti 2016. Ndërsa importet arritën në 8.3 miliardë lekë, me një rritje prej 0.2% kundrejt vitit 2016. Si importet dhe eksportet janë rritur që nga viti 2012, por shitjet jashtë vendit janë rritur me ritme më të shpejta.

Në pesë vitet e fundit, eksportet e frutave dhe zarzavateve janë pesëfishuar, nga 1.8 miliardë lekë më 2012 në 9.6 mld lekë në 2017, ndërsa importet janë rritur në pesë vite me 11%.  Fermerët, të lodhur nga mungesa e fitimeve këtë vit, duket se kanë vendosur të limitojnë prodhimin e për rrjedhojë edhe eksportet.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of