A mund të kthehet Shqipëria në oaz të shërbimeve të IT?

11/01/2020 10:06 PM 0 komente

Interesi i të rinjve shqiptarë për të studiuar në degët e teknologjisë së informacionit dhe komunikimit është rritur në vitet e fundit në vend. TIK po shndërrohet në një sektor me potencial punësimi, i nxitur edhe nga numri i studentëve që po diplomohen në këto degë studimi. Shumë kompani të huaja dhe vendase, me plane ambicioze për punësimin, po investojnë në sektor. Megjithatë, “epidemia” e emigracionit ka prekur edhe profesionistët e IT-së. Sa potencial ka Shqipëria për t’u shndërruar në një qendër të ofrimit të shërbimeve të IT-së për të huajt?

 

Nga Ledina Loga

Departamenti i Informatikës në Fakultetin e Shkencave të Natyrës ka mirëpritur edhe këtë vit shkollor studentë nga e gjithë Shqipëria, të cilët kanë zgjedhur të studiojnë për Informatikë dhe Teknologji Informacioni dhe Komunikimi. Profesor Denis Saatçiu prej vitesh është angazhuar në mësimdhënie në këto degë dhe sapo është njohur me studentët e vitit të parë, për të cilët shprehet shumë optimist. Ndryshe nga pak vite më parë, niveli i studentëve këtë vit ka qenë relativisht i lartë, ku mesatarja më e ulët e studentëve të regjistruar llogaritet rreth 9.4.

Sipas profesor Saatçiut, studentët që ndjekin këto degë studimi, janë ndër më të kërkuarit në tregun e punës. Në ciklet e studimit master është e rrallë të gjesh studentë që nuk janë të punësuar në profesion, ndërsa punësimi i tyre për një pjesë të mirë fillon që në vitin e tretë të studimeve.
Vetëm gjatë vitit akademik 2018-’19, në fushën e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit ishin të regjistruar mbi 10 mijë studentë, apo 21% më shumë në krahasim me një vit akademik më parë.

Sipas të dhënave të fundit, të vlefshme nga INSTAT, në vitin 2017 u diplomuan në fushën e studimit të Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit rreth 2110 studentë, prej të cilëve 1400 përfunduan studimet Bachelor, ndjekur nga 702 studentë që përfunduan studimet master dhe 7, doktoraturën. Numri i të diplomuarve në TIK u rrit me 57%.

BURIMI: INSTAT

Interesi i disa të rinjve shqiptarë për t’u diplomuar për IT, në fakt, lind më herët se studimet universitare. Moisi Xhaferraj është profesor i robotikës në shkollën e mesme teknike “Harry Fultz”. Për “Monitor”, profesori u shpreh se ky vit ka pasur një bum kërkesash nga nxënësit që kanë shprehur interesin për të studiuar elektronikë, aq sa drejtuesit e shkollës vendosën mesataren 9 si kufi për pranimet. Këtë vit, kanë regjistruar 300 nxënës të rinj.

Në fakt, nuk është rastësi se pse kjo fushë studimi po tërheq si me magnet të rinjtë drejt saj. Edhe pse të studiosh informatikë është një trend global, pasi zhvillimet teknologjike janë një ndër faktorët kryesorë në ndryshimet e stilit të jetesës për njerëzit, është ndër profesionet e mirëpaguara, rreth të cilit është i orientuar edhe tregu i punësimit, ku nuk është nevoja për “miq” për të gjetur punë.

Profesor Saatçiu tha për “Monitor” se, aktualisht, pagat në sektor janë të kënaqshme. Një i ri pa përvojë pune, student në vitin e tretë bachelor mund të gjejë një punë me pagë 30 – 40 mijë lekë. Me përvojën rritet edhe paga, ku sipas profesor Saatçiut, të rinjtë me deri një vit përvojë pune, marrin paga që variojnë nga 60 – 70 mijë lekë, për specialistët, pagat variojnë nga 100 – 150 mijë lekë, kurse për nivelet menaxheriale, të ardhurat mujore nga puna kapërcejnë vlerën e 200 mijë lekëve.

 

Sektori, gjenerator punësimi dhe “magnet” për të huajt

Nëse do të vëzhgojmë disa nga portalet kryesore të punësimit në vend, të cilat nxjerrin njoftime pune, ndër profilet kryesore më të kërkuara është IT-zhvillues softuerësh. Lufthansa Industry Solution ishte një nga kompanitë me numrin më të lartë të vendeve të lira të punës. Në maj të këtij viti, Lufthansa Indystry Solution bleu kompaninë AMD. Kjo e fundit operonte që prej vitit 2017 në tregun vendas në fushën e zhvillimit të programeve kompjuterike dhe administrimit të aplikacioneve, duke bashkuar kapacitetet unike të dy vendeve, profesionistët më të mirë të Shqipërisë dhe stilin e punës të Gjermanisë. Përfaqësues të kompanisë u shprehën për “Monitor” se aktualisht punësojnë 180 profesionistë dhe kanë rreth 30 vende pune të lira, kryesisht për programues.

Vitet e fundit është shtuar interesi i kompanive të huaja, të cilat janë vendosur në Shqipëri, nisur kryesisht nga kostot e ulëta të punës, por edhe nga numri gjithnjë e në rritje i burimeve njerëzore në këtë sektor.
Megjithatë, profesor Denis Saatçiu thotë se ka dhe shumë kompani të huaja apo të përbashkëta, që punësojnë 30-50 persona dhe që ofrojnë kryesisht shërbime të nënkontraktuara.

Edhe kompanitë shqiptare po krijojnë identitetin e tyre në një treg më të gjerë se ai shqiptar. Në zyrat e kompanisë Landmark Technologies është shumë e lehtë që me një vështrim të shquash se mosha e mesatare e të punësuarve, nuk është më shumë se 28 vjeç. Kompania operon si një agjenci dixhitale, me ekspertë web-i të cilët ofrojnë zgjidhje sipas nevojave dhe kërkesave të klientëve. Pjesa më e madhe e klientëve dhe e kërkesave, vijnë nga vende si Anglia, Holanda, Kanadaja, Zvicra, Italia, Dubai dhe Katari. Aktualisht, zhvilluesit e kësaj kompanie janë në përfundim të një prej projekteve, një algoritëm i sofistikuar, i cili ndihmon anijet për optimizmin e rrugës dhe shmangien e rreziqeve deri në ankorim. Sigurisht që ky produkt i kompanisë Landmark është i destinuar kryesisht për klientët jashtë.

Erion Isufi, CEO i kompanisë, thotë se deri më tani, ecuria në sektor ka qenë e mirë, me projekte afatgjata dhe në vazhdimësi. Aktualisht, në grupin e tyre janë të punësuar rreth 200 punonjës dhe ai shton se kompania ka nevojë ende për të zgjeruar burimet njerëzore.

 

“Hemorragjia”, profesionistët e IT-së po ikin jashtë

Por, ndërkohë që kompanitë kanë nevojë për të zgjeruar burimet e tyre njerëzore, “virusi” i emigracionit ka prekur edhe profesionistët e IT-së, të cilët, deri diku, marrin paga të larta. Profesor Denis Saatçiu shpjegon se largimet kanë prekur edhe stafin akademik të Fakultetit të Shkencave të Natyrës, ku vetëm vitin e kaluar u larguan dy pedagoge, të cilat nisën punë si programuese në Austri dhe në Gjermani.
Largimet janë bërë të shpeshta në komunitetin e profesionistëve të IT-së, të cilët ikin jashtë, ndonëse marrin një pagë të kënaqshme dhe deri diku të përafërt me pagat jashtë, duke marrë në konsideratë se jashtë kostot e jetesës janë relativisht më të larta. Një pjesë e mirë e tyre japin si arsye kryesore për largimin të ardhmen e fëmijëve.

Në fakt, largimet e profesionistëve në Shqipëri i tregojnë dhe të dhënat e Eurostat, ku lejet e qëndrimit të dhëna për shqiptarët për arsye punësimi kanë shënuar rritje në vitet e fundit, duke mbështetur edhe me shifra largimin e profesionistëve.
Deri në vitin 2020, Bashkimi Europian përllogarit se tregut të punës atje do t’i mungojnë 670 mijë profesionistë të IT-së, pasi Ndërmarrjet e Vogla dhe Mesme, si dhe ndërmarrjet shumëkombëshe po konkurrojnë që fuqia punëtore e TIK-ut të mund të korrespondojë me nevojat nxitëse të transformimit dixhital. Përsëri, numri i atyre që raportojnë vështirësi gjatë punësimit të forcës dixhitale të punës në rajonin e Europën Qendrore dhe Lindore po rritet.

Si rezultat i kërkesës gjithnjë e në rritje të tregut, pagat e profesionistëve në TIK janë mjaft konkurruese në të gjithë globin. Sidoqoftë, të ardhurat varen kryesisht nga faktorë si vendi, gjinia, mosha, niveli i arsimit dhe lloji i punës. Pagesat janë gjithashtu më të larta në kompani më të mëdha dhe për ata që punojnë freelancer (të pavarur) zakonisht kanë tendencë të fitojnë më shumë sesa punonjësit e kompanisë.

 

Potenciali i Shqipërisë, Europa Lindore na konkurron fort

Aktorët kryesorë të tregut flasin për një potencial të jashtëzakonshëm të tregut për të zhvilluar sektorin e IT-së dhe kjo do të ishte një mundësi “e artë” për të orientuar tregun drejt vlerës së shtuar dhe zhvillimit të qëndrueshëm. Erion Isufi, CEO i kompanisë Landmark, thotë se shumë të rinj që operojnë në Call Center mund të orientohen drejt shërbimeve të IT-së, sektor ku edhe pagat janë më të larta. Sipas tij, në pak vite, dhe me politikat e duhura nga institucionet mbështetëse, sektori mund të numërojë 30,000-50,000 të punësuar.
Profesor Denis Saatçiu shpjegon se kompanitë shqiptare po punojnë kryesisht për jashtë, pasi po të fokusohen vetëm në tregun vendas, do të shkojnë drejt falimentimit.

“Nëse do të duan të mbijetojnë, kompanitë shqiptare, do të orientohen drejt tregut të huaj, pasi së pari tregu vendas nuk do të mjaftojë për ato që të rriten dhe kështu nuk do të paguajnë dot as punonjësit” – thotë ai. Megjithatë, Saatçiu shpjegon se rritja mund të shkojë deri në një pikë, më pas do të maturohet, kjo për shkak edhe të popullsisë së vogël të Shqipërisë.
Nga ana tjetër, konkurrenca me vendet e Europës Lindore, të cilat kanë nisur të rriten me shpejtësi dhe kanë përvojë më të hershme se Shqipëria, kufizon deri diku vendin.

Siç tregojnë statistikat, Europa është ende e ndarë në dy pjesë kryesore kur shikon nivelin e pagave të sektorit TIK. Në të njëjtën kohë, rritja e pagave në Europën Lindore po përshpejtohet, ku vihet re një rritje reale e pagave më shumë se dyfish sesa niveli i Europës Perëndimore. Industria e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit, kohët e fundit është zgjeruar në Europën Lindore me 7 %, falë kërkesës së konsiderueshme për shërbime tradicionale të IT nga Europa Perëndimore dhe SHBA.

Sa për shembuj specifikë, në Rumani, pagat në sektor u rritën me 11 % në krahasim me një vit më parë.
Në Hungari, pagat e zhvilluesve të softuerëve janë mesatarisht rreth 1672 euro, dhe pagat rriten në mënyrë eksponenciale me përvojën e fituar. Profesionistët e TIK-ut në Poloni mund të jenë po aq të kënaqur, pasi fitojnë pothuajse dy herë më shumë sesa të punësuarit në industrinë e ndërtimit dhe sektorin e biznesit me sektorin e pagave mesatare prej 1914 euro.

 

Eksportet e shërbimeve të IT-së në rritje

Sipas të dhënave të Doganës, eksportet e shërbimeve informatike dhe kompjuterike në vitin 2017 kapën vlerën e 30 milionë dollarëve. Për fat të keq, ende nuk janë përditësuar të dhënat për vitin 2018, megjithatë tendenca e eksporteve të këtyre shërbimeve ka shënuar rritje galopante, ku në krahasim me vitin 2014, ato janë më shumë se dyfishuar. Që nga 2018-a, kompanitë që prodhojnë softuerë kanë një tatimfitim prej 5 %, një normë tërheqëse dhe për kompanitë e huaja .

 

———————————–

Të rinjtë, interes për të studiuar në degë të teknologjisë

Flet Sidita Dibra, menaxhere projekti në Swisscontact

Deri më tani, në Shqipëri, numërohen 34 shkolla profesionale, ka 10 qendra të aftësimit profesional, ndërkohë që vetëm 18.25 % e nxënësve e zgjedhin atë. Sidita Dibra, menaxhere projekti e Swisscontact, thotë se vitet e fundit është rritur interesi te të rinjtë për të studiuar në degë të teknologjisë, si një mundësi e mirë punësimi dhe vetëpunësimi. Sa janë shanset që Shqipëria të kthehet në një oaz të ofrimit të shërbimeve të nënkontraktuara të IT-së? Ja disa nga profesionet më të kërkuara…

Cilat janë disa nga sfidat e arsimit profesional në Shqipëri?

Frekuentimi i arsimit profesional është i ulët, 18.3 %, shifra më e ulët në vendet e rajonit, ku ajo shkon mbi 40 %. Vajzat janë pak të përfaqësuara.

Një nga sfidat e arsimit profesional është edhe oferta jo gjithmonë fleksibël apo që t’u përgjigjet nevojave të tregut të punës. Ne shohim që në shumë shkolla, vijojnë të ofrohen profilet e para 10 viteve. Ende punohet me materiale të vjetra mësimore, që përdoren në mbështetje të procesit të të nxënit. Mësuesit, në shumicën e rasteve, duhet t’i përgatisin vetë ato dhe përballen me problemin e gjetjes së burimeve të përshtatshme, të besueshme e profesionale.

Gjithashtu, mësuesit që punojnë në arsimin profesional nuk kanë një sistem të vazhdueshëm për t’u trajnuar dhe shumica e ngritjes së kapaciteteve vjen si rezultat i ndihmës nga projekte të huaja.

Megjithatë, edhe pse vitet e fundit infrastruktura e shkollave profesionale është përmirësuar ndjeshëm, shumë mjedise pune praktike dhe të nxëni, kanë nevojë për përmirësim dhe investim të vazhdueshëm, me qëllim dhënien e mundësisë së ndjekjes të zhvillimeve teknologjike.

 

Disa shkolla, si ato të asistuara nga Projekti Aftësi për Punë, kanë qenë mjaft të suksesshme në ndërtimin e bashkëpunimit me sektorin privat për të zhvilluar praktika profesionale?

E gjithë kjo ka ndikuar në krijimin e një përshtypje jo pozitive për arsimin profesional.

Nisur nga sa më sipër, dhe nga potenciali që AFP ka për punësimin e të rinjve, ka disa vite që është kthyer në prioritet kombëtar dhe mbështetet edhe nga disa projekte ndërkombëtare, që synojnë të përshtatin modelet e suksesshme nga vendet e tyre në Shqipëri. Edhe projekti Aftësi për Punë, synon të transferojë modelin zviceran (Zvicra ka sistemin AFP më cilësor në botë).

Si e shikoni interesin e të rinjve për të studiuar në degët e teknologjisë?

Kjo degë ka shumë potencial për punësim dhe vetëpunësim, ndaj dhe aktualisht ka interes të lartë për profilet TIK dhe numri i të regjistruarve është rritur ndjeshëm, si djem, edhe vajza.

Gjithashtu duhet përmendur se të rinjtë janë të tërhequr nga teknologjia. Ata kanë akse në informacionet për zhvillimet teknologjike dhe shpesh mësojnë në mënyrë të pavarur, gjë që i bën të kenë shpesh më shumë njohuri se mësuesit.

Kemi vënë re se të rinjtë janë më të tërhequr nga projektet dhe gjërat praktike. Si rezultat i dixhitalizimit të profesioneve, ICT është gjithashtu një aspekt që përherë e më tepër po integrohet në degë të ndryshme.

Projekte si Aftësi për Punë, po e integrojnë ICT dhe në metodologjitë e mësimdhënies, me qëllim rritjen e kompetencave dixhitale të nxënësve.

Sa potencial ka Shqipëria që të kthehet në një oaz të shërbimeve të nënkontraktuar të IT-së (sikurse është India)?

Shqipëria ka potencialin për të mbështetur kompanitë në Europë si nënkontraktor. Kompanitë shqiptare tashmë kanë një përvojë të tillë të konsoliduar dhe në të njëjtën kohë, ka profesionistë me eksperiencë të mjaftueshme tashmë për të ofruar aftësitë e tyre. Shqipëria ka nevojë të dalë në tregun ndërkombëtar, si pasojë e tregut të limituar vendas. Mund të them se ka produkte dhe module të zhvilluara në Shqipëri, të cilat mund të përdoren edhe në rajon, apo më gjerë. Por, mendoj se duhen politika dhe incentiva të qarta për kompanitë që ofrojnë shërbime inovatore dhe teknologji.

Shqipëria ka normën më të ulët të individëve që mësojnë gjatë gjithë jetës në Europë. Çfarë politikash mund të ndërmerren për ta ndryshuar këtë?

Së pari, mendoj se duhet të pasurohet oferta. Aktualisht nuk ka shumë mundësi për të vijuar të nxënit gjatë punës, ose pas shkolle në formën e kurseve të zhvillimit të vazhdueshëm.

Së dyti, vetë organizatat/bizneset duhet të ofrojnë mundësi zhvillimi për stafin, si një politikë e zakonshme.

Së treti, duhet të futen metoda të reja të punës dhe të mësimit. Tani jeta është mjaft dinamike dhe njerëzit s’kanë kohë të shpenzojnë orë të tëra në leksione, ata duan ta zgjedhin vetë kur e ku të mësojnë.

Së katërti mendoj se duhet të promovohen profesione të reja që po lindin si rezultat i ndryshimeve strukturore dhe të ketë një shkëmbim përvojash me kompani të suksesshme.

Një nga problematikat e tregut të punës është mospërputhja midis ofertës për punë dhe kërkesës. Si mund ta zvogëlojmë këtë hendek?

Për të zvogëluar këtë hendek është e nevojshme një vëzhgim i kujdesshëm i trendeve të zhvillimit. Natyrisht që një ekonomi e orientuar qartësisht duhet të mbështetet nga politika të zhvillimit profesional, nëse kërkohet një zhvillim i qëndrueshëm.

Duhet të ketë patjetër një dialog më të ngushtë me sektorin privat, edhe për t’i ndihmuar ata të artikulojnë nevojat për zhvillim profesional. Mendoj se duhet një orientim më i mirë në karrierë i të rinjve dhe natyrisht, për ta oferta duhet të jetë cilësore.

Në mendimin tuaj, cilat do të jenë profesionet më të kërkuara? Cilat profesione rrezikojnë që të mos ekzistojnë më brenda disa vitesh (e parë kjo në kontekstin shqiptar)?

Më të kërkuara janë profesionet të cilat i përkasin industrisë së shërbimit. Në rastin e Shqipërisë, duket që industria e shërbimit ka nevojë për profesionistë. Në kuadrin e dixhitalizimit të profesioneve, kërkohen më shumë programues dhe zhvillues, Ekspertë të automatizimit, profesione që kanë lidhje me dizajnin, arkitekturën, 3D dhe përvojën e përdoruesit, marketues dixhitalë, analistë biznesi, analizues të dhënash (big data etj.), ekspertë të Inteligjencës Artificiale, Information Security, trajnues etj.

Ndërkohë profesionet në risk janë ato që mund të automatizohen.

 

Shqipëria, potencial të jashtëzakonshëm në fushën e shërbimeve IT

 

Flet Erion Isufi, CEO & Founder, Landmark Communication and Technologies

 

Landmark Technologies është një kompani që ofron shërbime IT, për klientë vendas dhe të huaj. Aktualisht, në këtë kompani, janë të punësuar rreth 200 të rinj, kryesisht programues, të cilët janë të angazhuar në projekte të ndryshme. Erion Isufi, drejtues i Landmark, thotë për “Monitor” se këto profesione janë të kërkuara edhe në vendet europiane, duke u kthyer në faktor ndikues emigracioni. Për drejtuesin e Landmark, nëse ky sektor do të ketë mbështetjen e duhur, Shqipëria ka një potencial të jashtëzakonshëm në ofrimin e shërbimeve IT për të huajt.

 

Landmark operon prej kohësh edhe në sektorin e IT-së. Si ju duket ecuria deri më tani? Sa kanë ndikuar lehtësitë fiskale në zhvillimin e sektorit?

Ecuria duket e mirë dhe kemi disa projekte afatgjata në vazhdimësi. Lehtësitë fiskale janë të pallogaritshme dhe ndikimi i tyre është praktikisht zero.

 

Ju drejtoni një kompani me një numër të konsiderueshëm të burimeve njerëzore. Nisur edhe nga fakti se së fundmi, vala e emigracionit ka prekur edhe profesionistët e IT-së, si e gjykoni situatën me burimet njerëzore në vend? A hasni vështirësi në rekrutimin e tyre?

Vështirësitë janë të shumta, sidomos për këto profesione, të cilat janë të kërkuara edhe nga shtete fqinje, duke u kthyer në një faktor ndikues në rrymën aktuale të emigracionit. Gjithsesi, ne jemi përpjekur ta ndalim hemorragjinë e emigracionit që ka prekur praktikisht çdo profesion në vendin tonë. Menaxhimi i duhur i burimeve njerëzore me standarde perëndimore bën që të kemi qëndrueshmëri në staf. Ne operojmë për rreth 10 vite në treg, kemi filluar me Landmark Communications dhe tashmë me Landmark Technologies dhe Moveo Albania Technology.

Të jem i sinqertë, kjo na e thjeshton pak punën në lidhje me burimet njerëzore. Të rinjtë kanë informacion për ne, njohin njerëz që punojnë tek ne, gjithashtu projekte kemi nga më të ndryshmet, klientë kemi nga vendet më të zhvilluara si: Anglia, Holanda, Kanadaja, Zvicra, Italia, Dubai dhe Katari. Për më tepër, kryejmë edhe trajnime brenda dhe jashtë vendit, disa retreat-e në vit për të gjithë punonjësit, kemi aftësi mbi menaxhimin sa më të shpejtë të çdo situate; këta faktorë kanë ndikuar që ta kemi më të lehtë rekrutimin.

 

Sa është numri i të punësuarve dhe sa vende të lira kërkoni të plotësoni?

Në grupin tonë jemi rreth 200 punonjës, të cilët kryejnë role të ndryshme në mbarëvajtjen e kompanisë dhe agjencisë. Ata operojnë në sisteme të tilla si: Java, Javascript, PHP, Python, Angular, React JS, iOS, Android, NET, DevOps, SysOps, Ruby on Rails, Tester, HTML, WordPress, IT helpdesk etj.). Kemi gjithashtu designers (UX/UI, illustrator, print, motion graphic, post production, 3D, copywriter etj.), si dhe një fushë shumë e rëndësishme si digjital dhe online, që mbulohet nga specialistët tanë.

Kemi punonjës të cilët mbulojnë çdo fushë, por sigurisht kemi nevojë për më shumë forca dhe të rinj energjikë, të cilët dëshirojnë të zhvillohen në karrierë dhe të përftojnë një profesion të mirëfilltë.

 

Në çfarë fushe specializimi keni nevoja për burime njerëzore?

Praktikisht, në të gjitha fushat e programimit, ne kemi nevojë për burime njerëzore, sidomos: Java, DevOps dhe React janë shumë të kërkuara nga klientët tanë ndërkombëtarë.

 

Në këndvështrimin tuaj, sa potencial ka Shqipëria që të kthehet në një vend ofrues të shërbimeve të IT-së për kompanitë e huaja?

Shqipëria ka një potencial të jashtëzakonshëm në fushën e shërbimeve të IT. Mendoj se të gjithë të rinjtë aktualisht që punojnë në Call Center, mund të rikonsiderojnë shërbimet IT.

Nëse flasim me shifra, mendoj se mund të arrihet midis 30.000-50.000 të tillë në më pak se 3-4 vjet, nëse ka edhe mbështetje nga institucionet përkatëse. Është e sigurt, që shumë prej specialistëve në fushën e IT që punojnë në Perëndim, do të rikthehen në vendin e tyre. Në fund të ditës ka mjaftueshëm përvojë nga stafi, si brenda dhe jashtë vendit, për të bërë ndryshimin e madh.

 

 

  AMD e Lufthansa po njeh zgjerim të shpejtë

AMD u ble zyrtarisht nga Lufthansa në maj të këtij viti, ndonëse operonte në sektorin e IT-së në vend që prej marsit të 2017-s. Kompania po njeh zgjerim të shpejtë në vend, ndonëse përfaqësuesit e saj thonë se po hasin vështirësi në rekrutimin e burimeve njerëzore. Një prej arsyeve kryesore është emigracioni. Edhe pse kompanitë që operojnë në sektorin e zhvillimit të softuerëve kanë lehtësi fiskale, përfaqësuesit e kompanisë theksojnë se janë procedurat administrative, të cilat iu sjellin ngarkesë. Sa potencial ka Shqipëria që ta çojë këtë sektor në një tjetër nivel.

Kompania AMD, e themeluar në mars të vitit 2017, ka operuar në fushën e zhvillimit të softuerëve dhe menaxhimit të aplikacioneve. Në maj të vitit 2019, kompania u ble zyrtarisht nga Lufthansa Industry Solutions, duke bërë që kjo e fundit të ketë selinë e saj më të re në Shqipëri. Si ju duket ecuria e kompanisë gjatë kësaj periudhe? Si kanë ndikuar lehtësitë fiskale?

Shoqëria ka ardhur duke u rritur nga 30 punonjës në vitin 2017, në 90 në vitin 2018 dhe aktualisht jemi 180. Kjo është një industri e re në tregun shqiptar, e cila po zhvillohet me hapa shumë të shpejtë. Pas blerjes së shoqërisë nga LHIND interesi ka qenë më i lartë. Në lidhje me lehtësitë fiskale përmendim tatimfitimin, i cili prej 2018 është në nivelin 5%, por duhet të përmendim procedurat administrative, të cilat sjellin ngarkesë. Gjithashtu marrëveshjet dypalëshe midis dy vendeve kanë luajtur një rol të rëndësishëm.

 

Lufthansa Industry Solutions Sh.p.k. është një kompani në zgjerim, e cila po kërkon të punësojë staf nga Shqipëria për të përmbushur kërkesat e saj. Si është situata me burimet njerëzore në vend? A hasni vështirësi në rekrutimin e tyre?

Nuk mund të themi që është e lehtë, ka vështirësi. Disa prej punonjësve tanë janë larguar pasi kanë gjetur mundësi të tjera, kryesisht jashtë vendit. Konkurrenca e pandershme ndihet, por kemi dhe raste kur ish-punonjës, të cilët janë larguar, janë rikthyer në shoqëri. Ne duam të sjellim në Shqipëri mundësitë që punonjësit gjejnë në vendet e tjera, kushte pune e paketa të ngjashme me jashtë etj.

LHIND sh.p.k. sapo ka arritur targetin e saj në punësimin e 180 punonjësve këtë vit. Vështirësitë më të mëdha janë në gjetjen e profileve me përvojë disavjeçare në pozicione si zhvillues/programues, testues, në teknologji të reja, si Java, Angular, Test Automation, apo DevOps; profile të cilat janë të reja për tregun shqiptar, por edhe atë ndërkombëtar. Strategjia jonë bazohet në zbulimin e të rinjve të talentuar, të cilët ne synojmë t’i zhvillojmë profesionalisht, nëpërmjet programeve tona të personalizuara dhe planeve tona të zhvillimit. Kështu, ne u sigurojmë atyre një karrierë më të sigurt.

 

Aktualisht, sa është numri i të punësuarve dhe sa vende të lira kërkoni të plotësoni? Në çfarë fushe specializimi keni nevoja për burime njerëzore?

Aktualisht, numri i të punësuarve është 180 dhe jemi në kërkim të 30 punonjësve të rinj në profilet e mëposhtme:

  1. Java EE Developer
  2. Angular Developer
  3. Test automation
  4. DevOps
  5. etc

Lufthansa Industry Solutions ofron shërbime të specializuara për kompani të tjera brenda Lufthansa Group, por edhe jashtë saj. Në këndvështrimin tuaj, sa potencial ka Shqipëria që të kthehet në një vend ofrues të shërbimeve të IT-së për kompanitë e huaja?

Duke parë se konkurrenca në vend është e lartë, pra nëse do të shihnim statistikat, ku një numër i konsiderueshëm i kompanive vendase, por edhe të huaja, ofrojnë shërbime në fushën e IT-së, mund të themi se Shqipëria ka një potencial jo të vogël për t’u kthyer në një vend strategjik si ofrues i shërbimeve të IT-së. Përpos të tjerave, interesi i të rinjve për të studiuar degë në fushën e teknologjisë dhe IT-së është dita – ditës më i madh.

 

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of