Aeroporti i Rinasit, pronari i ri ‘offshore’ arrin fitime rekord 17 milionë euro në 2016-n

20/06/2017 9:11 AM 2 komente
TEMA TE NGJASHME:

Tirana International Airport (TIA), që menaxhon me koncesion Aeroportin e Rinasit, ka publikuar bilancin e vitit 2016.

TIA, e cila vitin e kaluar u shit te kompania offshore REAL FORTRESS PRIVATE LIMITED, me seli në Singapor dhe që arriti të zgjaste dhe me dy vjet afatin e koncesionit me qeverinë shqiptare, rezulton të ketë arritur një fitim rekord në 2016-n.

Sipas të dhënave të publikuara në bilanc, fitimi bruto (para taksave) i Tirana International Airport në vitin 2016 arriti në 2.3 miliardë lekë, ose rreth 17 milionë euro, me një rritje prej gati 16% në raport me vitin e mëparshëm. Ky është niveli më i lartë i fitimit që TIA ka arritur në vitin 2004, kur ka filluar aktivitetin në Shqipëri.

Të ardhurat ishin 5.3 miliardë lekë, me një zgjerim vjetor prej 7.5%. Sipas shpjegimit të bilancit, të ardhurat operacionale kanë të bëjnë me të ardhurat nga veprimtaria aeroportuale dhe shërbimet jo­aeroportuale që i bëhen kompanive ajrore.

Norma e fitimit arriti në 44%. Kjo nënkupton që vitin e kaluar nga 100 lekë të ardhura, që TIA ka marrë nga taksat që ajo u ngarkon kompanive ajrore që fluturojnë nga Aeroporti i Rinasit, 44 lekë kanë shkuar si fitim për koncesionarin.

Marzhi i fitimit ka ardhur në rritje të vazhdueshme. Në vitin 2015, ai ishte 41% dhe në 2013-n 35.5%, duke e bërë koncesionarin e aeroportit një prej kompanive më fitimprurëse në Shqipëri.

Konsorciumi Tirana International Airport (dikur Tirana Airport Partners), në vitin 2004 nënshkroi një marrëveshje koncesionare 20-vjeçare me qeverinë shqiptare për projektimin, financimin, ndërtimin, kryerjen, funksionimin, menaxhimin dhe zhvillimin e Aeroportit Ndërkombëtar “Nënë Tereza”, Tiranë.

Në 2016-n u shënuan dy zhvillime kryesore për kompaninë, që menaxhon aeroportin e vetëm në vend.

-Së pari, në fund të marsit, qeveria shqiptare arriti një marrëveshje me Tirana International Airport për ndryshimin e marrëveshjes koncesionare, në bazë të të cilit TIA mori një zgjatje të menjëhershme të afatit të koncesionit me dy vite, në këmbim të hapjes së Aeroportit të Kukësit dhe në rast të vënies në punë të ndonjë aeroporti tjetër, afati i koncesionit do të zgjatet maksimumi me 4.5 vite në total, duke e çuar deri në 24.5 vjet, nga 20 vjet që ishte kontrata fillestare. Kur ka kaluar më shumë se një vit nga shtyrja e afatit të koncesionarit, asnjë aeroport i ri nuk është hapur. Aeroporti i Kukësit është lënë në harresë, ndërsa në plan të parë ka dalë një aeroport në Vlorë, për të cilin nuk ka një studim të qartë fizibiliteti. Ndërkohë, Shqipëria vijon të ketë çmimet më të larta të biletave ajrore në rajon.

-Së dyti, në prill 2016, grupi i shërbimeve financiare China Everbright me bazë në Hong Kong njoftoi zyrtarisht se kishte nënshkruar marrëveshjen për blerjen e të drejtave koncesionare në Aeroportin Ndërkombëtar të Tiranës, duke sinjalizuar për një interes të shtuar të investitorëve kinezë në Shqipëri. Transaksioni zgjati disa muaj, por kur ai u finalizua në Qendrën Kombëtare të Regjistrimit, pronari i ri zyrtar, me 100% të aksioneve ishte Real Fortress Private Limited. Në bilancin e TIA thuhet se “Në mbledhjen e jashtëzakonshme të Asamblesë së Aksionerëve të Kompanisë, të mbajtur më 6 tetor 2016, aksionerët e saj aprovuan njëzëri shitjen dhe transferimin e kuotave të tyre tek aksioneri i ri dhe i vetëm Real Fortress Private Limited. Nga data 6 tetor 2016, Real Fortress Private Limited është aksioneri i vetëm i Kompanisë zotërues i 1 kuote korrespondente të 100% të kapitalit ekuivalente me 9,375,000 Euro).

Kompania është e krijuar dhe rregullohet nga ligjet e Singaporit dhe sipas të dhënave në internet është krijuar më 22 qershor 2016 dhe e ka adresën në 2 SHENTON WAY #18-01 SGX CENTRE i SINGAPORE 068804, duke qenë një kompani offshore.

 

Pasqyra e të ardhurave dhe shpenzimeve, Tirana International Airport (TIA), lekë
2016 2015
Të ardhura 5,265,031,698 4,898,423,765
Shpenzime personeli -554,248,129 -524,826,539
Provigjion për detyrimet koncesionare -82,573,976 -73,705,787
Zhvlerësim dhe amortizim  (562,179,721)  (607,059,698)
Shpenzim për tarifën e koncesionit -561,735,787 -485,125,695
Shpenzime administrative -924,724,583 -888,746,965
Shpenzime financiare, neto -270,273,223 -324,529,164
Fitimi para tatimit 2,309,296,279 1,994,429,917
Tatim fitimi -436,843,655 -377,344,269
Fitime neto për vitin 1,872,452,624 1,617,085,648
Burimi: Bilanci 2016, TIA

2
Komente

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
OrnelaAli Baba Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ali Baba
Guest
Ali Baba

E gjen ketu informacionin e sakte https://www.tis.bizfile.gov.sg per Real Fortress Private Limited jo ketu http://opencorporates.al/en/nipt/201617063G ti qe perton te shkosh pertej .al se nuk di as anglisht o gazetari investigativ dhe per per 20 SGD me kismet e blen dhe raportin ta dish taman kush eshte pronari nen Register of Members.

Ornela
Editor

Name : REAL FORTRESS PRIVATE LIMITED
UEN :
201617063G
Status :
Live Company

Buy Information
Address :

61 ROBINSON ROAD #16-02 ROBINSON CENTRE SINGAPORE 068893
Industry This displays the entity’s primary activity 5-digit description. :
OTHER HOLDING COMPANIES