Amnesty International, Facebook dhe Google kërcënojnë të drejtat e njeriut

21/11/2019 1:30 PM 0 komente

Organizata për të Drejtat e Njeriut u bën thirrje qeverive të kufizojnë mbledhjen e të dhënave personale

 

Vëzhgimi i “gjithëpranishëm” nga Facebook dhe Google te miliarda njerëz përfaqëson një “kërcënim sistematik” të të drejtave të njeriut.

Akuza vjen nga Amnesty International në raportin prej 60 faqesh “Surveillance Giants,” i publikuar të mërkurën, ku theksohen rreziqet e privatësisë dhe shpresohet në një “ndryshim rrënjësor” të modelit të tyre të biznesit.

Organizata u bën thirrje Facebook dhe Google të korrigjojnë çdo abuzim të të drejtave të njeriut dhe të ndryshojnë modelin e tyre të biznesit.

Në raport, Amnesty International njeh rolin pozitiv të Google dhe Facebook në “lidhjen e botës dhe ofrimin e shërbimeve thelbësore për miliarda njerëz”. Por çmimi është i kripur, pasi modeli i biznesit të dy kompanive – mbështetur te mbledhja e të dhënave të përdoruesve, në gjurmimin e aktiviteteve online dhe kategorizimin e tyre për qëllime reklamimi – u lejon “njerëzve të gëzojnë të drejtat e njeriut online vetëm duke iu nënshtruar një sistemi të mbështetur tek abuzimi i të drejtave të njeriut”.

“Google dhe Facebook mbizotërojnë jetën tonë moderne, duke fituar pushtet të pashembullt në botën dixhitale me mbledhjen dhe monetizimin e të dhënave personale të miliarda personave” – thotë Kumi Naidoo, sekretari i përgjithshëm i Amnesty International. “Kontrolli i tyre i fshehtë i jetës sonë dixhitale kërcënon vetë privatësinë dhe është një ndër sfidat kryesore për të drejtat e njeriut të epokës sonë”.

Raporti i plotë: https://c-3sux78kvnkay76x24cccx2egstkyzeaygx2eux78m.g00.cnet.com/g00/3_c-3ccc.itkz.ius_/c-3SUXKVNKAY76x24nzzvyx3ax2fx2fccc.gstkyzeayg.ux78mx2fcv-iutzktzx2favrugjyx2f8675x2f77x2fYax78bkorrgtik-Mogtzy-Kshgx78mu-87-Tub-6667-MSZ-LOTGR-x78kvux78z.vjl_$/$/$/$/$/$?i10c.ua=1&i10c.dv=18

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of