Banka Botërore ul parashikimin e rritjes ekonomike për Bullgarinë

20/04/2021 1:25 PM 0 komente

Banka Botërore parashikon që ekonomia e Bullgarisë do të rritet me 2.6% këtë vit dhe me 3.3% vitin e ardhshëm, çka është përkatësisht 0.7 dhe 0.4% më pak se vlerësimi i janarit. Vlerësimi ishte pjesë e raportit të pranverës së publikuar në faqen e internetit të institucionit. 

Banka përditësoi vlerësimin për vitin 2020 me një rënie prej 4.2% të Prodhimit të Brendshëm Bruto të Bullgarisë (PBB), duke theksuar se ekonomia e Bullgarisë është goditur relativisht butë nga kriza e shkaktuar nga pandemia e vitit 2020. Sipas Bankës Botërore, konsumi mbeti relativisht i mirë pasi subvencionet e pagave qeveritare dhe shtesat e pensioneve parandaluan një humbje më të rëndë të të ardhurave. Megjithatë, nivelet e ngadalta të vaksinimit tregojnë se rreziqet e lidhura me pandeminë do të mbeten të mëdha deri në tremujorin e tretë të vitit 2021, paralajmëron raporti. Në vijim, politikëbërësit duhet të sigurojnë vetëm tërheqje graduale të masave të mbështetjes fiskale dhe përdorim efikas të shumës së fondeve të BE-së. 

Rreziqet më të mëdha për perspektivat e vendit burojnë nga epidemiologjia e virusit dhe programi qeveritar i vaksinimit, i cili varet jo vetëm nga disponueshmëria e vaksinave dhe organizimi i procesit, por edhe nga qëndrimet e popullsisë. 

Skepticizmi ndaj vaksinave mbetet i lartë dhe mund të ulet vetëm me një fushatë më të fortë pro-vaksinimit, thonë autorët e raportit. 

Ekonomia bullgare parashikohet të rritet me 2.6% në vitin 2021 dhe të arrijë nivelin e saj të para krizës (2019) në vitin 2022. Skenari bazë parashikon se vaksinimi në Bullgari do të marrë vrull në tremujorët e dytë dhe të tretë të vitit 2021, i cili gradualisht do të ndihmojë në rikthimin e besimit te konsumatorët dhe bizneset. 

Me pritshmëri për uljen e niveleve të infeksionit në verë dhe rritjen e vaksinimit në BE, tregun kryesor të Bullgarisë, shitjet e jashtme të mallrave ka të ngjarë të rimëkëmben, por turizmi pritet të mbetet nën nivelet e para krizës, parashikon Banka Botërore. 

Banka Botërore parashikon që inflacioni në Bullgari të rritet në 3.2 dhe 3.3% përkatësisht në vitin 2021 dhe 2022. 

Për vitin 2021, parashikohet një deficit buxhetor prej 1.9% të PBB-së, i cili në vitin 2022 do të ulet në 1.5%. Megjithatë, borxhi i qeverisë pritet të rritet në 26.6% dhe 26.7% gjatë dy viteve të shqyrtuara. 

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of