Banka Botërore ul parashikimin e rritjes së PBB-së për 2019 në Ballkanin Perëndimor

09/10/2019 8:25 AM 0 komente
Banka Botërore tha të martën se ka ulur parashikimin e saj për rritjen ekonomike të Ballkanit Perëndimor në vitin 2019 në 3.2%, nga 3.5% e parashikuar në prill.

“Aktiviteti ekonomik po ngadalësohet në Ballkanin Perëndimor, pasi investimet dhe eksportet vazhdojnë të veniten në gjashtë vendet e rajonit,” tha Banka Botërore në një njoftim për shtyp, pas prezantimit të raportit të tij të rregullt gjysmëvjetor të Ballkanit Perëndimor, vjeshtë 2019 .

Rritja ekonomike në Ballkanin Perëndimor u përshpejtua në 3.9% në 2018 nga 2.6% në 2017. Banka Botërore vuri në dukje se ndërsa ekonomia rajonale parashikohet të rritet në vitin 2020 dhe 2021, ajo do të mbetet pak nën nivelin dhjetëvjeçar të vitit 2018.

“Ndërsa rritja në Maqedoninë e Veriut ka vazhduar të rritet pas një ngadalësimi të madh në 2019 dhe pritet të mbetet e fortë në Kosovë me 4%, shumica e ekonomive në rajon po shohin një rritje më të ngadaltë në krahasim me një vit më parë,” tha BB.

Megjithë ngadalësimin ekonomik, papunësia vazhdoi të bjerë në rajon, duke rënë në nivelet historike prej 15.8% deri në qershor të këtij viti, tha huadhënësi, duke shtuar se niveli më i ulët i papunësisë në rajon është akoma ai i Serbisë, i cili qëndroi në 10.3% në tremujori i dytë i vitit 2019, i ndjekur nga 11.5% e Shqipërisë.

Edhe me këto zhvillime pozitive ekonomike, vetëm 44% e njerëzve në moshë pune në Ballkanin Perëndimor kanë një punë, pasiviteti është akoma në 48% dhe zgjerimi i pabarazive ndër-rajonale në rezultatet e tregut të punës janë shqetësuese, vërejti Banka. “Pasiviteti është rritur në Kosovë dhe Bosnje në vitin 2019”,- shtoi BB.

“Vazhdimi i rritjes në rajon po ndihmon në krijimin e vendeve të punës për njerëzit, duke sjellë më shumë gra në fuqinë punëtore dhe duke ndihmuar në frenimin e emigracionit,” tha drejtoresha e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor, Linda Van Gelder.

Përballë pasigurisë në rritje në rajon duhet të përmirësojë me shpejtësi shpenzimet publike dhe konkurrencën, tha Banka Botërore. Ajo shtoi se kontrollet më të rrepta mbi faturat e pagave, uljet në shpenzimet tatimore dhe shënjestrimi më i mirë i përfitimeve sociale mund të çojë në më shumë investime publike dhe të krijojë amortizues fiskal, për të lehtësuar rreziqet në rritje në rajon.

/SEENEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of