Banka e Anglisë zbulon një kartëmonedhë prej 50 paund me Alan Turing

25/03/2021 9:20 AM 0 komente

Banka e Anglisë zbuloi modelin e ri të kartëmonedhës së saj 50 paund, që nderon figurën e Luftës së Dytë Botërore Alan Turing.

Në një javë kur bankierët qendrorë nga e gjithë bota debatojnë mbi zhvillimet më të fundit në pagesat dixhitale dhe kriptovalutat, paratë e gatshme paraqesin një citim nga pionieri informatik Turing: “Ky është vetëm një shije paraprake e asaj që do të vijë, dhe vetëm hija e asaj që do të bëhesh”.

Duke filluar nga 23 qershori do të përfundojë shtypja nga Banka Qendrore, në polimer në vend të letrës. 50 është kartëmonedha me vlerë më të lartë të Britanisë së Madhe në qarkullim dhe përdoret rrallë për blerje të zakonshme.

Një studim i vitit 2013 zbuloi se pothuajse një e treta e njerëzve nuk kishin përdorur kurrë një të tillë, por qarkullimi i tij pritet të rritet në vitet e ardhshme pasi inflacioni ka zbehur vlerën e paundit.

/BLOOMBERG

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of