Banka e BE do të rivalizojë Kinën ndërsa premton të përmbushë sfidën e zhvillimit të Afrikës

21/10/2019 10:06 AM 0 komente

Kreu i Bankës Evropiane të Investimeve parashtron vizionin e tij për të rritur investimet në Afrikë për të përmbushur sfidat e paraqitura nga varfëria, nevojat për zhvillim dhe popullsinë në rritje.

Banka Evropiane e Investimeve po intensifikon operacionet e saj në Afrikë, pasi huadhënësi më i madh në botë për zhvillim shumëpalësh, kërkon të ndërtojë infrastrukturën, të nxisë rritjen dhe të nxisë inovacionin në kontinentin premtues por të varfër.

Në një intervistë ekskluzive me GlobalMarkets, presidenti i BEI, Werner Hoyer tha se angazhimi multilateral i bazuar në Luksemburg në Afrikë është rritur në mënyrë eksponenciale që nga kriza e migracionit arriti në Evropë në 2015. “Ishte një thirrje zgjimi për Evropën”, thotë ai. “Deri atëherë, zhvillimi ishte një çështje anësore.”

Gjatë 10 viteve të fundit, BEI ka mbështetur investime në vlerë prej 100 miliardë euro në Afrikë. Banka ka hua në vlerë prej 25.8 miliardë euro në Afrikë, tani fusha e saj më e madhe e veprimtarisë jashtë tregut të vetëm.

“Ne jemi duke rritur investimet tona shtesë në Afrikë në dimensione të panjohura,” tha Hoyer. “Në Afrikë, është koha të mendojmë për zhvillimin dhe të mendojmë shumë”.

Ky nuk ishte asnjë mision për mëshirë, theksoi ai. “Popullsia e Afrikës është vendosur të shtojë dy miliardë njerëz deri në mesin e shekullit, kështu që është në interesin tonë të ndihmojmë për të mbështetur zhvillimin ekonomik.”

Vendet e BE-së nuk ishin thjesht atje për të financuar projekte që nxjerrin burime për konsum të jashtëm. Hoyer përshkroi qëllimin e Evropës për të nxitur një rritje që gjeneroi punë dhe pasuri – duke kundërshtuar ashpër ambiciet e saj me qasjen neo-koloniale të Kinës.

“Firmat kineze futen me sasi të mëdha parash, çimentoje dhe njerëz. Ata krijojnë punë kineze, jo punë afrikane, dhe evropianët po zgjohen ndaj këtij fakti. Ka zhvillime të ngjashme me Rusinë në Lindjen e Mesme, dhe me projekte turke në vendet islamike.”

“Kjo është një sfidë e madhe për ne, pasi këto vende kanë regjime autokratike në gjendje të marrin vendime shpejt dhe t’i zbatojnë ato shpejt. Qëndrimi perandorak i kinezëve në Afrikë, i rusëve në Lindjen e Mesme, ose i amerikanëve me Korporatën Ndërkombëtare të Financave të Zhvillimit, institucioni i financave për zhvillim gjithnjë e më kërkues të SHBA, kërkojnë një përgjigje strategjike nga Evropa. Ne fituam Luftën e Fundit të Ftohtë jo vetëm për të pasur vlera më të mira dhe institucione demokratike, por edhe sepse kishim zgjidhje të shkëlqyera.

Duke iu rikthyer të ardhmes së BEI, Hoyer u pyet se cila nga tre rrugët e mundshme të përshkruara nga Grupi i Lartë i Personave të Ditur në Arkitekturën Financiare Evropiane për Zhvillim në një pikë referimi Tetor 2019 do të ndiqej nga banka e zhvillimit. Ai tregoi në opsionin tre, i cili do të shohë një huadhënës të ri, Bankën Evropiane për Zhvillim të Qëndrueshëm, e ndërtuar për të strehuar aktivitetet jo-BE të BE-së, dhe në pronësi të BEI, vendeve anëtare të Bashkimit Evropian dhe bankave kombëtare të zhvillimit.

“Unë nuk shoh se si mund t’i kemi Rusët dhe Amerikanët rreth tryezës,” tha ai. Të dy vendet janë aksionarë të BERZH-it.

 

/GLOBAL CAPITAL

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of