Banka e Shqipërisë e para në rajonin e CESEE për shpeshtësinë e komunikimit me publikun

17/06/2021 3:43 PM 0 komente

Banka Qendrore e Shqipërisë u rendit e para në vendet e Europës Qendrore, Lindore dhe Juglindore (CESEE) për komunikimin aktiv me publikun, sipas një raporti monitorimi që bëri Banka e Qendrore e Austrisë që përfshiu periudhën nga viti 1997-2019.

Statistikat e monitorimit tregojnë se, frekuenca e komunikimit nuk varet nga madhësia ekonomike e një vendi dhe as nëse vendi ndjek një politikë monetare të pavarur ose është pjesë e bashkimit monetar.

Për shembull duke studiuar Rajonin e CESEE, të dhënat tregojnë se Banka e Shqipërisë komunikon më shpesh me publikun, ndërsa bankat e tjera qendrore nga rajoni i CESEE mbeten shumë pas.  Gjatë periudhës 1997-2019 Banka Qendrore të Shqipërisë lëshoi rreth 250 fjalime, ndërsa në renditje ishte e dyta Turqia me vetëm 100 fjalime, Serbia me rreth 90 fjalime. Ndërsa Bankat qendrore te vendeve të tjera kishin një numër shumë më të ulët fjalimesh.

Në raport me Bankën e Shqipërisë fjalimet e mbajtura nga stafi i bankës qendrore nga vendet anëtare të zonës jo-euro, të tilla si Bullgaria, Kroacia, Çekia, Hungaria dhe Polonia ishin të rralla. Gjetjet e monitorimit tregojnë se numri i fjalimeve nuk ndërlidhet me madhësinë e ekonomisë, thuhet në Raport.

Nga bankat qendrore të zonës së Euros, dy banka qendrore shumë aktive, përfaqësuesit e të cilave dorëzuan rreth 700 fjalime, përkatësisht. Ato ishin  Bundes bank, Banka Qendrorë e Anglisë si pjesë e bankave qendrore të vendeve jo të zonës së euros. Sveriges Riksbank dhe Schëeizerische Nationalbank vijnë në vendin e tretë dhe të katërt me më shumë se 400 fjalime secila.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of