Banka Qendrore Europiane, e dyzuar për programin e lehtësimit sasior

25/10/2017 10:34 AM 0 komente

Banka Qendrore Europiane po përgatitet për takimin më të rëndësishëm të vitit, pasi zyrtarët e lartë mblidhen për të vendosur fatin e skemës së blerjes së aseteve prej 2.1 milionë euro.

Çështja është nëse BQE do të deklarojë këtë javë se ekonomia është rikuperuar mjaftueshëm që lehtësimit sasior t’i jepet fund vitin e ardhshëm – një deklaratë që do të reflektohet menjëherë në tregjet valutore dhe mund të formojë pritshmëritë e normës së interesit, shkruan FT.

Nga njëra anë e debatit të së enjtes është Mario Draghi, presidenti i BQE-së, i cili dëshiron të ruajë hapësirë për manovrim. Nga ana tjetër janë politikëbërës më të mëdhenj, sidomos nga Gjermania, të cilët për një kohë të gjatë nuk janë të kënaqur me politikat monetare të bankës dhe janë të etshëm që BQE në fund të mbyllë epokën e lehtësimit sasior.

Këshilli drejtues i BQE-së nuk mund të përjashtojë plotësisht blerjen e më shumë obligacioneve. “Ne e dimë se ju nuk mund ta mbyllni derën”, tha një person i njohur me diskutimet e tij. “Por ka shumë në Këshill që duan që mesazhi të komunikohet se dera nuk është aspak e hapur aq sa dikur ishte”.
Pasi Draghi dhe kolegët e tij nisën programin e diskutueshëm në vitin 2015, papunësia e Eurozonës ka rënë nga 11.3% në 9.1% dhe rritja tani po tejkalon SHBA, që duket se ka sukses në qëllimin e saj për të nxitur normat e interesit të tregut nëpërmjet blerjeve të mëdha të bankave qendrore të obligacioneve qeveritare dhe korporatave. Kredia është bërë më e lirë dhe është rritur në numër, madje edhe në pjesët më të dobëta të eurozonës.

Ndërsa inflacioni i Eurozonës mbetet i dobët në 1.5%, zoti Draghi deklaroi këtë vit se BQE kishte mposhtur kërcënimin e një cikli vicioz të çmimeve në rënie dhe kërkesës gjithnjë e më të dobët.

“Ajo ka krijuar më shumë rezultate, më shumë vende pune dhe më shumë inflacion”, tha Richard Barwell, një ekonomist në BNP Paribas Investment Partners.

 

 

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of