Banka qendrore serbe ngre vlerësimin e rritjes së PBB-së për vitin 2019 në 4.2%

20/02/2020 9:28 AM 0 komente

Banka qendrore serbe, NBS, tha të mërkurën ka ngritur vlerësimin e saj për rritjen ekonomike të vendit në vitin 2019 në 4.2%, nga 3.6% e parashikuar në nëntor.

“Sipas vlerësimit tonë të fundit, rritja ekonomike erdhi në 4.2% në vitin 2019, duke tejkaluar të gjitha parashikimet e lëshuara gjatë vitit,”-tha Guvernatori i bankës qendrore Jorgovanka Tabakovic, në vërejtjet për prezantimin e raportit të inflacionit të NBS ‘Shkurt 2020, botuar në në faqen e internetit të bankës.

“Serbia i tejkaloi të gjitha parashikimet për shkak të ndikimit të faktorëve të brendshëm, veçanërisht më të lartë se investimi i parashikuar. Vetëm në dy vitet e kaluara, investimet fikse u rritën kumulative me afër 35%, duke përbërë tre të katërtat e rritjes ekonomike të Serbisë,” tha Tabakoviç.

Ajo shtoi se vetëm në tremujorin e katërt të vitit të kaluar, rritja vjetore e Prodhimit të Brendshëm Bruto të Serbisë (PBB) u shpejtua në 6.1% nga 4.8% në tremujorin paraardhës.

Rritja e parashikuar e vitit të kaluar është akoma disi nën zgjerimin ekonomik prej 4.4% të regjistruar në 2018.

Në raportin e inflacionit në shkurt, NBS gjithashtu afirmoi parashikimin e saj të mëparshëm për rritje prej 4.0% të PBB-së në secilin prej vitit 2020 dhe 2021, i mbështetur nga investime të forta, eksporte dhe një rritje e qëndrueshme e konsumit të familjeve.

Në janar, Banka Botërore uli pak parashikimin e saj për rritjen ekonomike të Serbisë në vitin 2020 në 3.9% nga 4.0% e parashikuar në qershor, duke shtuar se rritja e PBB-së më pas do të përshpejtohet në 4.0% në 2021.

 

/SEENEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of