Bankat e BE-së i japin fund financimit për projektet e energjisë së karburantit fosil

15/11/2019 9:29 AM 0 komente

Banka Evropiane e Investimeve miratoi një strategji të pashembullt për t’i dhënë fund fondeve për projektet e energjisë së karburantit fosil, në një veprim që pritet të mbështesë planet e Evropës për t’u bërë kontinenti i parë asnjanës ndaj klimës.

Bordi, me bazë në Luksemburg, vendosi në një takim të enjten të aprovojë një politikë të re energjetike që përfshin mbështetje të shtuar për projekte të energjisë së pastër. Banka nuk do të marrë në konsideratë financimin e ri të karburanteve fosile, përfshirë gazin natyror, nga fundi i vitit 2021.

Me më shumë se gjysmë trilion dollarë në kredi të papaguara, BEI është institucioni më i madh financiar shumëpalësh në botë.

Lëvizja e huadhënësit për të dhënë përparësi në efikasitetin e energjisë dhe projektet e energjisë së rinovueshme do të forcojë Marrëveshjen e Gjelbër duke u shtyrë nga Ursula von der Leyen, presidentja e ardhshme i Komisionit Evropian. Ajo dëshiron që institucioni të bëhet një bankë klimatike dhe të ndihmojë në zhbllokimin e 1 trilion eurove (1.1 trilion dollarë) për të zhvendosur ekonominë drejt formave më të pastra të energjisë.

/BLOOMBERG NEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of